Geen gezamenlijke regionale publieke omroep, wel geld om samen te werken

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs.
DEN HAAG - Er komt vooralsnog geen gezamenlijke landelijke regionale publieke omroep met dertien regionale redacties. Wel krijgen de huidige regionale omroepen geld om de samenwerking, waar zij het over eens zijn, mogelijk te maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om samenwerking op het gebied van sales en marketing, financiën en personeel.
Dit stelt staatssecretaris Sander Dekker van Cultuur vrijdagmiddag in een verklaring. Dekker zegt ‘de komende tijd met betrokken partijen te werken aan het vinden van een oplossing voor de langere termijn.’
Volgens de staatssecretaris ligt er een goede basis om er met elkaar uit te komen. Uit de mededeling van Dekker blijkt ook dat hij het wetsvoorstel voor modernisering van de regionale publieke omroepen voorlopig aanhoudt. Er is volgens hem op dit moment onvoldoende draagvlak voor de wet. Die wet is de juridische uitwerking van plannen die eerder door de omroepen zelf zijn gemaakt.

Bezuinigingen

De bezuiniging van 17 miljoen euro gaat wel gewoon door. Dekker benadrukt dat ‘regionale omroepen zoveel mogelijk moeten voorkomen dat de aanstaande bezuinigingen neerslaan bij de programmering en de redacties.’
Eerder werd bekend dat acht van de dertien omroepen, waaronder Omroep West, de uiteindelijke plannen van Dekker afkeurden. Ze zijn van mening dat hun onafhankelijkheid niet goed is geregeld in de uitwerking van de plannen. Dat betekent wel dat elke omroep vanaf 1 januari 1,2 miljoen euro moet bezuinigen. De ondernemingsraden van de andere vijf omroepen stuurden een open brief naar Dekker waarin ze hem opriepen vast te houden aan de fusieplannen.