Instellingen

Weinig sportparken rookvrij, maar RCL Leiderdorp wel

Archieffoto
Sigaret roken verbod
DEN HAAG - In de sportkantines wordt er al jarenlang geen sigaret meer opgestoken maar langs de lijn gebeurt dat nog altijd regelmatig. Een handvol verenigingen zet zich nu om hun sportparken rookvrij te krijgen maar dat is nog altijd lastiger dan gedacht, aldus het RTL nieuws. Ook in onze regio zijn sportclubs bezig om de parken rookvrij te maken.
De Leiderdorpse voetbalvereniging RCL is één van die verenigingen. Daar zitten ze nu in een zogenaamde overgangsfase. Rokers hebben nog een plekje op het terrein om een sigaret te roken, uit het zicht van de kinderen. Maar dat is op 31 december afgelopen, dan wordt het gehele sportpark rookvrij.
Voorzitter van RCL, Kees van der Burg, hoopt andere clubs te inspireren. 'Belangrijkste is dat we het goede voorbeeld geven aan de jeugd zodat zij niet nu of later gaan roken. Zien roken, doet roken. Ik zou het mooi vinden als het voorbeeld van RCL andere verenigingen aanspoort het ook te doen.'
Steun voor een rookverbod op sportparken is er wel, 89 procent van de Nederlanders vindt dat roken en sporten niet samengaan. De Hartstichting is met het nieuwe sportseizoen voor de deur een campagne gestart.
'Zo'n 26 procent van de bevolking rookt nog altijd. En dat gebeurt vaak met kinderen in de nabijheid, ook langs de lijn. Met een rookvrije club geef je het goede voorbeeld, niet-roken hoort de norm te zijn voor kinderen', vertelt een woordvoerder. Maar er zijn tot nu toe slechts tien rookvrije sportverenigingen in het land.
Het is niet zo zeer onwil bij de clubs om een verbod in te voeren, Veel clubs zien het simpelweg niet zitten om politieagent te spelen op het sportpark. Bij voetbalclub Alphense Boys heeft secretaris Gerard Haverkamp al eens geprobeerd. 'Maar willen wij mensen actief aan gaan spreken, is het onze taak om mensen hun pleziertje af te nemen?'