Nederlanders hebben zorgen over behoud van monumenten

Het Rapenburg in Leiden.
Het Rapenburg in Leiden © Robbert van Cleef
DEN HAAG - Meer dan de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de leegstand, achteruitgang of het verdwijnen van monumenten. Tegelijkertijd vindt bijna 90 procent van de Nederlanders het belangrijk dat Nederlands erfgoed behouden blijft. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek van Right Marktonderzoek naar monumentaal erfgoed.
In het weekeinde van 10 en 11 september zijn meer dan vijfduizend monumenten gratis te bezoeken tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag. Steeds meer mensen vinden het behoud van monumenten belangrijk. Ze vinden vooral dat monumenten niet verloren mogen gaan als daar belangrijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Bijna 90 procent van de Nederlanders vindt dat monumenten een positieve invloed hebben op de aantrekkingskracht van een stad of dorp.
Ruim driekwart van de Nederlanders heeft wel eens een monument bezocht. De Dam in Amsterdam is het meest favoriete monument voor bijna een vijfde van de Nederlanders. Het onderzoek werd gehouden onder ruim 1300 Nederlanders van achttien jaar en ouder.

Nieuwe sponsor

De BankGiro Loterij is voor vijf jaar de nieuwe sponsor van Open Monumentendag. 'Wij vinden het belangrijk dat dit evenement blijft bestaan. Het past bij onze missie om cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek', zegt Michiel Verboven, directeur van de BankGiro Loterij. De organisatie levert een bijdrage van 1,7 miljoen euro. Het evenement wordt jaarlijks door een miljoen mensen bezocht.