Onduidelijkheid over privacygevoeligheid gegevens gekraakte kluis Warmond

WARMOND - Uit onderzoek zou blijken dat er geen privacygevoelige gegevens meer ligt in de gekraakte kluis in het voormalige gemeentehuis van Warmond. Dit laat de gemeente Teylingen woensdagmiddag weten in een persbericht. Maar burgemeester Carla Breuer spreekt dit nog dezelfde avond tegen in een telefonisch interview met Omroep West. 'De relevante vraag voor mij is, is het materiaal dat privacygevoelig informatie betreft? En daar moet nog antwoord op komen', aldus Breuer.

Dinsdag ontstond er ophef nadat Telegraaf journalist Bart Mos een filmpje twitterde, waarop twee mannen te zien zijn die de kluis weten te openen. Deze blijkt nog vol te liggen met afschriften, kaartenbakken en documenten.  

De papieren zijn daar in 2006 achtergelaten toen het gemeentehuis werd gesloten en leeg kwam te staan. Door de fusie van Warmond met buurgemeenten Sassenheim en Voorhout was het gebouw overbodig geworden.

Had weg moeten zijn

De vraag is waarom de documenten destijds zijn achtergelaten in de kluis van het lege gemeentegebouw. De gemeente laat tegenover Omroep West weten: 'Dat is een vraag die ons ook bezighoudt.'

Dat niet alle documenten in 2006 uit de kluis zijn gehaald zit Breuer niet lekker. 'Ik voel me er best wel vervelend onder. Natuurlijk had dat pand in 2006 leeggehaald moeten worden', vertelt ze woensdagavond.

Nog  geen uur later is er in een mail van de gemeente Teylingen aan Omroep West met weer een ander verhaal. Hierin staat dat met de nieuwe eigenaar is afgesproken dat zij de documenten uit het pand zouden verwijderen. Dit is in 2014 alleen niet gebeurd.

Onderzoek

De gemeente Teylingen is vanmorgen gestart met een onderzoek. Er is nagegaan welke informatie en documenten mogelijk zijn achtergebleven. Volgens de gemeente gaat het om: oude Staatscouranten, lege kaartenbakken met blanco kaarten, rekeningafschriften van een overlegorgaan en de verleende vergunningen. Een deel van de documenten ligt nu in het gemeentekantoor van Sassenheim en wordt daar nader bekeken.

De gemeente Teylingen kan geen aangifte doen tegen de insluipers omdat het voormalige gemeentehuis niet meer van hen is. Over de huidige eigenaar schrijft de gemeente: ‘De ontwikkelaar gaat vooralsnog geen aangifte doen voor het onrechtmatig betreden van het pand (artikel 461).'

LEES OOK: 'Voormalig gemeentehuis Warmond zo lek als een mandje'
Meer over dit onderwerp:
WARMOND KLUIS INBRAAK KRAAK PRIVACY
Deel dit artikel:

Reageren