Kritiek op 5 miljoen euro voor ‘transparantere’ provincie Zuid-Holland

Provinciebestuurder Rogier van der Sande (links) (Archief
Provinciebestuurder Rogier van der Sande (links) (Archief © Provincie Zuid-Holland
DEN HAAG - Gedeputeerde Rogier van der Sande (VVD) van Zuid-Holland moet duidelijker uitleggen waarom 5 miljoen euro nodig is om de provincie 'transparanter' te maken. Dat oordeelde de Provinciale Statencommissie woensdagavond. De provinciebestuurder verdedigde daar zijn voorstel voor een beter controleerbare overheid.
Het voorstel van de VVD'er kon vooral op forse kritiek rekenen van PvdA'er Ron Hillebrand en ChristenUnie-SGP'er Chris Schaapman. 'We weten niet wat we hiermee gaan bereiken en we weten ook niet wat het precies gaat kosten', zegt Hillebrand. Schaapman: 'Ik vind het voorstel niet erg transparant. Er is 3,2 miljoen euro nodig voor de vindbaarheid van stukken, maar er zijn weinig indicaties waar die gelden dan landen. Er had ook vier of twee miljoen euro kunnen staan.'
Schaapman wil een heldere uitwerking van waar het geld naartoe gaat, Hillebrand gaat nog een stap verder. De PvdA'er wil het voorstel nogmaals terugsturen. Tijdens de vorige Statencommissie, voor de zomer, krijgt de Gedeputeerde van de Statenleden namelijk ook al de opdracht mee om de bedragen beter te onderbouwen.

'Geschrokken'

De PVV zegt dat het 'goed is geschrokken van de zin in het plan dat het geld is bedoeld om de discipline van werknemers in het archief te verbeteren'. De partij stelt voor: 'Misschien moet er eens grof met de bezem worden geveegd. Wellicht dat het helpt.' GroenLinks noemt het een gemiste kans' dat er niets is gedaan met de aanbevelingen van de Statencommissie. Het CDA begrijpt niet waarom er 3,2 miljoen euro nodig is voor de vindbaarheid van de stukken. En volgens mij weten Gedeputeerde Staten ook niet zo goed wat ze daarmee moeten', aldus de christendemocraten.
Coalitiepartijen VVD, D66 en SP staan er relaxed in. De VVD noemt de 3,2 miljoen euro voor de betere vindbaarheid van documenten 'een koopje'. Volgens D66 gaat het voorstel om een ambitie en moet het provinciebestuur 'ruimte krijgen om te gaan pionieren'. Ook de SP gaat daarin mee: 'Het is nieuw. We moeten het nog gaan ontdekken.'

Onderbouwing 3,2 miljoen

Van der Sande belooft de onderbouwing van de 3,2 miljoen euro nog te zullen overleggen. Hij benadrukte dat de vijf miljoen euro wordt gespreid over vier jaar. Mogelijk wordt de nieuwe uitleg van de Gedeputeerde in november besproken door de Statencommissie.