'Schuimbekkende strandtenthouders Kijkduin helemaal klaar met Pokémon'

Even rustig op het strand liggen is er soms niet bij op Kijkduin.
Even rustig op het strand liggen is er soms niet bij op Kijkduin. © Kasper Bakker
DEN HAAG - Verscheidene ondernemers in de Haagse badplaats Kijkduin zijn helemaal klaar met de overlast rond mensen die er massaal komen zoeken naar Pokémon. Sinds een tijdje krioelt het in het doorgaans zo rustige Kijkduin van de mensen die - gewapend met telefoons - op zoek zijn naar de virtuele wezens en dat leidt inmiddels tot veel problemen. Ondernemers zeggen flink wat geld mis te lopen omdat gasten weg blijven, buurtbewoners klagen steen en been over rommel en gevaarlijke verkeerssituaties, de politie waarschuwt er voor zakenrollers, buschauffeurs rijden geregeld bijna mensen aan die alleen aandacht hebben voor hun telefoon en badgasten worden onder de voet gelopen door hele hordes Pokémonzoekers. En ondertussen blijft het vanuit de gemeente opmerkelijk stil.
'Ik ben er echt helemaal klaar mee', klinkt het bij strandtent Le Club Maritim. 'Onze pinautomaten doen het niet meer, omdat de GSM masten overbelast zijn. Mensen nemen onze stoelen mee, ze lopen de elektriciteitskabels eruit en de politie moet extra mensen inzetten. Dit gaat helemaal nergens over.' Volgens de gemeente zou Kijkduin een economische impuls moeten krijgen van alle Pokémonbezoekers. 'Onzin, de meesten nemen zelf eten en drinken mee, ze komen alleen maar het toilet gebruiken hier', zegt de eigenaar van Maritim. Hij baalt ook dat de gemeente de Pikachupaal zonder overleg heeft geplaatst.
Even verderop bij de collega's van Titus is men ook bepaald niet blij met de Pokémonpaal die de gemeente heeft laten plaatsen, nadat Den Haag zich op verzoek van D66 uitriep tot Pokémonhoofdstad van Nederland. 'Bezoekers herkennen zich helemaal niet meer in waar Kijkduin voor staat: Rust, ruimte en makkelijk parkeren. Ik heb niks tegen Pokémonspelers, maar duizenden mensen die tegelijk over het strand rennen, dat kan gewoon niet.'

Omzet misgelopen

De eigenaar van Titus, die ook de naastgelegen strandtent At Sea bezit, zegt ook flink wat omzet mis te lopen. 'Mensen die hier feesten, partijen, bruiloften of zakelijke bijeenkomsten wilden organiseren, zijn afgehaakt. Ze komen hier kijken en als ze al die massa's mensen met die telefoontjes zien, die terrasstoelen omver lopen en niet voor zich kijken, willen ze niets meer bij ons organiseren.'
Iets verderop, bij Beachclub 14, zijn ze wat gematigder. 'Het is een hype, we gaan er vanuit dat het overwaait. We staan er niet negatief tegenover, al levert het wel parkeerproblemen op. Na de winter is het vast allemaal over', klinkt het daar.

CDA en PVV zijn overlast zat

Ondertussen windt een aantal gemeenteraadsleden zich ook flink op over de kwestie. 'Sommige ondernemers hebben het schuim op hun mond staan van woede. Ze moeten als bodyguards voor hun terras gaan staan als er zoveel mensen vanuit de duinen het strand op komen rennen', zegt CDA-raadslid Michel Rogier. Hij suggereerde eerder al bij Omroep West dat de Pokémonpaal op Kijkduin zo snel mogelijk omgezaagd moet worden. 'Ik heb flink wat reacties gekregen van balende ondernemers, die aanboden bij dat omzagen te komen helpen', zegt Rogier. 'Ik ben echt heel boos, afgelopen weekeinde liep het weer de spuigaten uit en de gemeente doet niks.'
Dat gevoel heeft ook Karen Gerbrands van de PVV, die een maand geleden raadsvragen stelde over de kwestie. Die hadden afgelopen dinsdag al beantwoord moeten zijn, maar voorlopig blijven antwoorden uit. 'Het plaatsen van zo'n paal gaat tegenwoordig sneller dan het beantwoorden van een paar vragen', smaalt ze. 'Ik verwacht er sowieso weinig van. De gemeente zou met de ontwikkelaar van die Pokémonapp in gesprek gaan, maar dat lukt niet', zegt Gerbrands. 'Ik denk dat ze gewoon niet weten wat ze op mijn vragen moeten antwoorden.'

Bewonersvereniging: Gemeente neemt het niet serieus

Rob van de Laar, van de bewonersvereniging Kijkduin, heeft wel antwoord gekregen op zijn brief aan het college van burgemeester en wethouders. Hij is ziedend. 'Geen enkele partij ziet in hoe ernstig deze situatie is. Vanavond is de eerste gemeenteraadsvergadering na de vakantie, maar het staat niet eens op de agenda', briest hij.
Van de Laar, oud-wethouder voor de VVD in Den Haag, heeft namens de bewonersvereniging een boze brief geschreven aan het college. 'Maar uit het antwoord blijkt loco-burgemeester Van Engelshoven het totaal niet serieus neemt. Als ze zo omgaat met de openbare orde, ben ik blij dat de burgemeester weer terug is van vakantie.' De bewonersvereniging gaat nu een boze brief schrijven aan de gemeenteraadsleden.

Gemeente: Advocaat ingeschakeld

De gemeente benadrukt al eerder maatregelen te hebben genomen en zegt in een reactie tegenover Omroep West een advocaat in de arm te hebben genomen. Die moet de maker van de app waarmee Pokémon gespeeld wordt dwingen geen wezens meer te plaatsen in en nabij het beschermde natuurgebied in Kijkduin. Ook wil de gemeente afdwingen dat het aantal virtuele figuurtjes 's avonds en 's nachts tot een minimum beperkt wordt.
'Daarnaast blijven we een dwingend beroep doen op het gezonde verstand van de Pokémonspelers zelf om zich aan de regels te houden, zodat Kijkduin voor iedereen schoon en leefbaar blijft', aldus een woordvoerder. Het is nog maar de vraag of de gemeenteraad genoegen neemt met deze uitleg. Volgens een woordvoerder van de gemeenteraad zijn de vragen van de PVV over de kwestie afgelopen dinsdag in het college besproken en kunnen de antwoorden 'ieder moment' naar buiten komen.