Museum De Gevangenpoort is 'blij met guillotine', als aanwinst dan

DEN HAAG - Museum de Gevangenpoort in Den Haag heeft donderdagochtend haar nieuwe aanwinst gepresenteerd: een guillotine uit de 18de eeuw. 'Als aanwinst zijn we blij met de guillotine', zegt directeur van het museum Marco van Baalen.
De Guillotine werd in 2015 gekocht door het museum en het afgelopen jaar gerestaureerd. Nu wordt de valbijl deel van een presentatie van het museum waarin de ontwikkeling van het strafrecht in Nederland wordt geschetst. 'We hadden de guillotine nog niet in de collectie. Het past bij het strafrecht in Nederland van begin 19de eeuw', vertelt Van Baalen.
De guillotine die nu in de Gevangenpoort staat, komt oorspronkelijk uit Frankrijk waar het onthoofdingsapparaat is ontworpen. Het heeft een schuin mes, omdat de executie dan efficiënter verliep. De machine is nog niet compleet. Er mist namelijk nog een bijltje, voor als de executie in eerste instantie niet lukte.

Guillotine

De guillotine werd uitgevonden door de Franse arts Joseph-Ignace Guillotin. Hij wilde dat mensen die veroordeeld waren tot de doodstraf op dezelfde wijze terecht werden gesteld. Ook wilde hij dat de doodstraf het op een humanere manier ging. Eerder werden veroordeelden geëxecuteerd door bijvoorbeeld de strop of wurging.
De guillotine werd in 1813 in Nederland afgeschaft. In dat jaar werd in Den Haag het 19-jarige dienstmeisje Adriana Bouwman onthoofd door het apparaat. Ze had de boerderij waar zij werkte in brand gestoken. Alleen de strop of het zwaard werden voortaan gebruikt bij uitvoering van de doodstraf. Uiteindelijk wordt het doodvonnis in 1870 afgeschaft. De guillotine werd in Frankrijk in 1977 voor het laatst gebruikt.