Zoveel hoeden, zoveel zinnen: Prinsjeshoeden in Eschermuseum zijn 'heel persoonlijk'

DEN HAAG - De hoedjes die op Prinsjesdag door vrouwelijke politica worden gedragen zijn al decennia een vast onderdeel van de aftrap van het politieke seizoen. In museum Escher in het Paleis wordt zaterdag een tentoonstelling geopend ‘Zoveel hoeden, zoveel zinnen; van fashion statement tot politiek protest’.
Hoedenmaakster Susan Dekker legt aan Omroep West uit hoe het vinden van de perfecte hoed in zijn werk gaat. ‘Het is een heel persoonlijk proces. Een politica komt bij me langs met een outfit die ze zelf heeft uitgekozen, en dan gaan we op basis daarvan op zoek naar de perfecte hoed. Maar we kijken ook echt naar haar persoonlijkheid en houding. Is ze het type voor een ingetogen of juist een grootse hoed?’
Dekker heeft zelf meerdere hoeden in de collectie van het museum tentoon gesteld. Eén hoed, gedragen door tweede-kamerlid Stientje van Veldhoven, was echter té creatief: deze kon niet tentoongesteld worden omdat er geen goede stellage beschikbaar was.

Persoonlijke pronkstukken en politieke statements

Omroep West koos drie wel heel bijzondere hoeden uit de collectie, die bestaat uit verschillende hoeden die sinds het begin van de traditie in 1977 door politica zijn gedragen.
  • De trendsetter: Erica Terpstra begon in 1977 met het dragen van een hoed naar Prinsjesdag en ontketende daarmee een ware hype. Deze hoed, bijgenaamd 'de Teletubbie', droeg zij in 1997.
  • De zeemans-protesthoed van Marianne Thieme uit 2011. Inmiddels staat de Partij voor de Dieren-politica bekend om haar jaarlijkse politieke statements. In 2011 droeg ze deze 'Save the Seas' hoed om aandacht te vragen voor haar documentaire 'Sea the Truth'. Hierin deed ze samen met marinebiologen onderzoek naar de conditie van de zeeën.
  • De vrouw van Stef Blok ging in 2015 in thema. In het jaar dat het Gemeentemuseum hun eerste Mondriaan-jurk aanschafte droeg zij een vergelijkbare jurk. De fascinator van gekleurde blokken paste zowel bij de ode aan Piet Mondriaan als bij haar naam: Mevrouw Blok.

De totale collectie bestaat uit 27 hoeden en is tot 2 oktober 2016 te bezichtigen.