Leidse techniek tegen doden van haantjes genomineerd voor Nationaal Icoon
Leidse techniek tegen doden van haantjes genomineerd voor Nationaal Icoon
LEIDEN - Het Leidse biotechbedrijf In Ovo is genomineerd voor een Nationaal Icoon met hun methode om het geslacht van kippeneieren te herkennen. Met deze nieuwe techniek kan voorkomen worden dat er elk jaar 3,2 miljard pasgeboren haantjes omgebracht worden.
Samen met de negen andere genomineerden heeft
In
Ovo
woensdag zijn innovatie aan Minister Henk Kamp van Economische Zaken gepresenteerd. In oktober wordt bekend gemaakt wie het Nationaal Icoon 2016 heeft gewonnen.
Haantjes leggen geen eieren en zijn niet geschikt voor de vleesproductie. Nu is het zo dat alle eieren worden uitgebroed en dat alleen de hennetjes worden gebruikt. De haantjes worden meteen vergast.
Nieuwe stoffen
In Ovo heeft nieuwe stoffen ontdekt die het geslacht op de negende dag van het broedproces prijsgeven. Door een naaldpunctie kan het bedrijf het geslacht van de eieren van broedkippen bepalen. Dit duurt een paar seconden.
Ook zijn de kosten van de meting laag waardoor het systeem in de pluimvee-industrie gebruikt kan gaan worden. Volgens de bedenkers bespaart de methode niet alleen dierenleed, maar is het ook goed voor het milieu omdat er minder eieren hoeven te worden uitgebroed.
Innovatie
Elke twee jaar wordt de prijs uitgereikt aan drie innovaties. Het zijn allemaal uitvindingen die een groot maatschappelijk belang hebben en ook binnen een korte termijn gerealiseerd kunnen worden. De winnende innovaties worden door de overheid flink onder de aandacht gebracht op onder meer beurzen en handelsmissies.