Tijdelijke oefenruimte Residentie Orkest definitief afgeschreven

Het Residentie Orkest (Archieffoto)
Het Residentie Orkest (Archieffoto)
DEN HAAG - Het Residentie Orkest (RO) neemt de tijdelijke oefenruimte die vlakbij het Norfolkterrein in Den Haag is gebouwd definitief niet in gebruik. De akoestiek in de ruimte is niet goed. Het RO oefent nu in een school aan de Meppelweg. Die ruimte moest voor een paar ton verbouwd worden, hoeveel de tijdelijke repetitieruimte heeft gekost is niet bekend.
Het RO heeft een oefenruimte nodig omdat het oude onderkomen van het orkest, de Dr. Anton Philipszaal op het Spuiplein in het centrum van Den Haag
. Dit najaar start op die plek
(OCC). Hierin komen in 2019 het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater (NDT).
Om de tijd gedurende de bouw van het OCC te overbruggen is op het Norfolkterrein het Zuiderstrandtheater gebouwd waar de voorstellingen van het RO en het NDT te zien zijn. Daarnaast is op de Kranenburgweg, vlakbij het Norfolkterrein een repetitieruimte voor het RO neergezet.

Onacceptabele gevolgen

Maar vorig jaar bleek dat de akoestiek in deze ruimte gebreken vertoont, schrijft wethouder Joris Wijsmuller (HSP) aan de gemeenteraad. 'Vooral bij repetities in de voltallige symfonische bezetting. Dat had onacceptabele gevolgen voor de kwaliteit van de repetities en de gezondheid van de musici.'
Hiervoor wijst de wethouder verschillende oorzaken aan. 'De akoestiek bleek niet zo uit te pakken als was berekend voor de bouw en het materiaal en de constructie met (holle) muren bleken tijdens het repeteren mee te resoneren.'

Woningbouw

Ook de bouw van de woningen op het Norfolkterrein zorgde voor veel overlast. 'Deze bouwactiviteiten blijken geluids- en trilling-overlast te veroorzaken. Deze bouwactiviteiten hebben, mede als gevolg van de aantrekkende economie, sneller hun beslag gekregen dan een aantal jaren geleden was voorzien,' schrijft Wijsmuller.
Een alternatief werd eind 2015 gevonden. Een school aan de Meppelweg. Hier voelde het RO zich volgens Wijsmuller al snel 'goed thuis'. Maar ook deze ruimte moest worden verbouwd om hem geschikt te maken. Dat is deze zomer gebeurd. De kosten hiervoor bedragen 350 duizend euro.

Wethouder toch tevreden

Toch is Wijsmuller tevreden, want een verbouwing van de tijdelijke oefenruimte aan de Kranenburgweg zou minimaal 530 duizend euro hebben gekost. En zelfs dan zouden volgens de wethouder niet alle problemen met geluids- en trillingoverlast zijn opgelost.
Voor de repetitieruimte aan de Kranenburgweg die nu vaak leegstaat wordt gezocht naar 'een meer structurele invulling van de ruimte'. Hoeveel de bouw van de tijdelijke repetitieruimte heeft gekost is niet duidelijk.