Van Aartsen: Nieuwe internationale instelling naar Den Haag

DEN HAAG - Den Haag krijgt er waarschijnlijk een nieuwe internationale instelling bij. Het secretariaat van het wereldparlement van burgemeesters. Dat zegt de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen voorafgaand aan een congres waarvoor burgemeesters uit de hele wereld naar de stad komen.
De burgemeesters praten hier dit weekeinde in het World Forum over wat ze kunnen bijdragen aan het oplossen van problemen die in de wereld spelen.

Het is de eerste keer dat zoveel burgemeesters bijeen zijn om in de Global Parliament of Mayors te praten over tal van onderwerpen: het milieu, migratie, de vluchtelingencrisis. Als die problemen komen terecht' in steden. Daar wordt er vaak ook praktische oplossingen voor gevonden, zegt Van Aartsen.  Die ervaringen kunnen de burgemeester uitwisselen. Bovendien kunnen ze andere organisaties, zoals de Verenigde Naties, van advies gaan dienen.

Voorbeeld


Als voorbeeld noemt de Haagse burgemeester de grote klimaatconferentie in Parijs, van eind vorig jaar. Voorafgaand daaraan kwamen er ook veel burgemeesters bijeen om een verklaring af te leggen. Die was van grote invloed op de conferentie. Van Aartsen: Als drukmiddel, als lobbygroep, kan dit congres dus echt een betekenis hebben.'
De bedoeling is dat er ook een permanent samenwerkingsverband komt. Over hoe dat moet worden vorm gegeven en hoe omvangrijk dat moet worden, verschillende meningen nog een beetje. Van Aartsen is voorstander van een voorzichtig begin. Een beperkte organisatie. Maar daarvoor is dan natuurlijk wel maar één stad geschikt: Den Haag.