Nieuwe website maakt stamboomonderzoek een eitje

Stamboom van de koninklijke familie.
Stamboom van de koninklijke familie. © ANP
DEN HAAG - Mensen die op zoek zijn naar hun voorouders hoeven niet meer stoffige gemeentearchieven en kerkelijke documenten uit te pluizen. Het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG) heeft een groot aantal archieven digitaal samengebracht op de vernieuwde website, die donderdag wordt gepresenteerd.
'Nog niet alles is gedigitaliseerd, maar daar wordt hard aan gewerkt. De bronnen die het meest worden geraadpleegd, zoals bidprentjes en familieadvertenties, gebeuren eerst. Maar familiedossiers, die voor veel minder mensen interessant zijn, moeten nog even wachten', legt Vera Weterings van het CBG uit.
Door de site zijn 10,9 miljoen persoonsvermeldingen binnen een muisklik te vinden. Ook zijn er 48.000 titelvermeldingen, 100.000 omschrijvingen van familiewapens, 95.000 stambomen en meer dan 320.000 familienamen te vinden.

Stamboom

Weterings: Dit is voor het eerst dat de databases allemaal op één platform staan. 'Onze archieven worden vooral gebruikt door mensen die een stamboom maken, dat zijn voornamelijk wat oudere mannen. Maar we doen ook veel zaken met notarissen die op zoek zijn naar erfgenamen.'
Wie ondanks de vernieuwde site vastloopt in zijn stamboomonderzoek, kan nog een andere dienst van het centrum inschakelen. Die biedt in degelijke gevallen de hulp aan van de 'stamboomcoach'. De site legt daarnaast ook stap voor stap uit hoe een stamboom moet worden opgesteld.