'Haagse atleet (9) springt Europees record'

DEN HAAG - 'Het is een ongelooflijke prestatie die Bryan heeft geleverd.' Trots vertelt Dick Holstein van AV Sparta over het record dat de 9-jarige Bryan Duff sprong. De atleet uit Den Haag wist zaterdag een bijzondere prestatie neer te zetten: hij sprong 4,86 meter bij een atletiek meerkamp in Delft. Nog nooit is van een 9-jarige atleet uit Europa zo'n verre sprong geregistreerd.
Het officieuze Europese record voor 9-jarigen was bijna 32 jaar in handen van de Duitser Frank Busemann. Hij vloog op 16 september 1984 in Düsseldorf naar 4,80 meter. Die prestatie werd door Bryan Duff in Delft zelfs twee maal overtroffen. Zijn eerste sprong was ongeldig, maar de tweede ging wel goed en leverde hem 4,86 meter op. Bij zijn laatste poging liet hij 4,82 meter noteren.

Voor zover bekend heeft slechts één keer een atleet verder gesprongen dan Bryan Duff. Op 27 juli 2014 sprong de Amerikaan Gregory Foster 4,89 meter in Humble (Texas). Hij is daarmee houder van het wereldrecord. Officieus, want de internationale atletiekfederatie houdt geen records bij van 9-jarigen, aldus Holstein.

Meer over dit onderwerp:
ATLETIEK BRYAN DUFF VERSPRINGEN MEERKAMP
Deel dit artikel: