Vaarwel rotzooi: 4 tips om het opruimen van je huis dit keer wel te laten slagen

© Els Jacobs te gast bij Debby en haar Mannen
DEN HAAG - Maandag was de HuishoudCoach, Els Jacobs te gast bij Debby en haar Mannen. Opruimen, administreren, agenderen en poetsen. Els leert het je allemaal met haar nieuwe boek: 'Aan de slag met De HuishoudCoach'. Heb jij ook een huishouden van Jan Steen? Gebruik dan deze handige tips.
1. De rolverdeling in huis tussen man en vrouw zijn vaak onduidelijk. Zaken als de administratie worden vaak gedaan door alleen de man óf de vrouw, maar dat is eigenlijk heel onhandig. Stel dat je partner iets overkomt? Ga daarom één keer in de zoveel maanden met elkaar om de tafel zitten. Hoe staat het ervoor met de rekeningen? Moeten er nog dingen geregeld worden?
2. Begin klein bij het opruimen van je huis: dat werkt het beste. Neem een klein gedeelte van je huis en laat het daar ook bij. De volgende schoonmaakbeurt kies je weer een andere hoek van je huis uit.
3. Houden of weggooien? Altijd een erg lastige beslissing. Els adviseert om jezelf de vraag te stellen 'Word ik nog blij van dit voorwerp?'. Is het antwoord nee? Gooi het dan weg of doneer het aan een goed doel.
4. Gefeliciteerd! Je hebt eindelijk stappen ondernomen en het huis opgeruimd. Totdat je je spullen niet meer terug kunt vinden. Ook daar heeft Els een gouden tip voor: leg het voorwerp op een logische plek. Bijvoorbeeld op een plek waar je dat voorwerp het meeste gebruikt.
Heb je alle tips opgevolgd, maar is je huis nog steeds een zooi? Bekijk dan de checklist van Els. Wie weet verdienen jouw afgedankte spullen nog een tweede leven.