Lege lokalen tijdens het Offerfeest

© EPA
REGIO - Tijdens het Offerfeest, dit jaar op maandag 12 september, vragen veel Islamitische kinderen een dag vrij aan om dit te vieren. Dat resulteerde in sommige gevallen in wel hele lege schoollokalen.
Kinderen hebben het recht op 10 extra vrije dagen per jaar, mits daar een goede reden voor is. Vrij vragen voor een religieus feest als het Offerfeest hoort daar ook bij. Veel scholen gaan op hun eigen manier om met dit soort feestdagen.
Zo heeft basisschool ’t Palet in de Schilderswijk in Den Haag sinds een paar jaar een studiedag ingelast tijdens het Offerfeest. ‘Anders zitten er straks kinderen in hun uppie in de klas’, aldus ’t Palet. 'Op andere feestdagen kunnen er ook vrije dagen worden aangevraagd, maar wel altijd in overleg.'

Normaal programma

Bij de Kameleon in Den Haag was het maandag erg rustig. De lessen gingen er gewoon door, maar het grootste gedeelte van de leerlingen had vrij. Er is was zelfs een klas waar maar drie leerlingen les krijgen. ‘Voor hen gaat het normale programma gewoon door. We proberen er een leuke, maar nuttige dag van te maken’, laat de school weten.
Ouders hoeven bij de Kameleon niet speciaal een briefje in te leveren. Dat is volgens de school niet te doen. ‘Anders moeten we straks honderden briefjes goedkeuren en stempelen. Dat is veel te veel werk.’

Duidelijke communicatie

Ook bij de Haagse Koningin Beatrixschool hoeven ouders niet een briefje in te leveren. Wel wordt er van de ouders verwacht dat ze duidelijk communiceren naar leraren dat hun kind thuis blijft. ‘We plannen ook wel eens een studiedag in, zodat de kinderen die het Offerfeest niet vieren geen last hebben van de lege klassen.’ Vandaag waren de klassen echter vol genoeg en gingen de lessen op de Beatrixschool gewoon door.