Islamitisch offerfeest van start in de regio

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het islamitische Offerfeest is maandag van start gegaan. Moslims over de hele wereld vieren drie dagen feest, zo ook in onze regio: in Alphen aan den Rijn wordt feestgevierd en een slagerij in Leiden beleeft topdrukte.
De Somalische gemeenschap is bij buurthuis Edelsteen in Alphen bij elkaar gekomen om te genieten van hapjes en drankjes. Op misschien wel de warmste 12 september ooit, is het islamitische offerfeest extra bijzonder. Want het zonnetje maakt het genieten van een hapje en een drankje net even wat gezelliger.
Organisator Mohammed Gure heeft er zin in. 'Het is een gelegenheid om met de Somalische gemeenschap in de regio bij elkaar te komen. De kinderen trekken hun mooiste kleren aan en we vieren feest met z'n allen', zegt hij.

Het feest duurt officieel drie dagen en bestaat uit allerlei rituelen. Dat is met normale doordeweekse activiteiten nog wel eens lastig te combineren. Basisschoolleerlingen kunnen vaak vooraf
. Veel scholen passen dit soort feestdagen in het reguliere rooster.

Aanpassen aan omstandigheden

Volgens medeorganisator Rashid Abdulle is het belangrijk je aan te passen aan de omstandigheden. 'We leven nu eenmaal in Nederland. We mogen blij zijn met een vrije dag. Dus daarom is het vandaag voor ons reden om volop te genieten. En morgen is het weer een normale dag.'
En genieten is het zeker, zo met de hele gemeenschap bij elkaar. Dat vindt ook buurtbewoonster Hinda Jama. 'We hebben lekker gegeten vandaag met elkaar en 's ochtends hebben we samen gebeden. En het mooiste is dat de kinderen lekker de hele dag met elkaar kunnen spelen.'

Slagerij

Slagerij Mabroek in Leiden heeft tijdens het Offerfeest flink wat werk aan de winkel. Want traditiegetrouw slacht iedere moslim die er het geld voor heeft op de eerste dag van het feest een schaap. Tegenwoordig doe je dat niet meer zelf, maar bel je de slagerij.
Bij de slagerij aan de Nieuwe Beestenmarkt in Leiden is het maandag druk. Op een binnenplaats achter de winkel kun je daar vandaag het schaap dat je besteld hebt ophalen. En dat betekent hard werken voor het personeel.

600 schapen

‘Je ziet het’, zegt Younes Abdales van slagerij Mabroek. ‘Het is één van de drukste dagen van het jaar voor ons. We komen misschien wel uit op 600 schapen in twee dagen. Normaal zijn het 60 schapen in een week.’
Moslims herdenken met het offerfeest dat Ibrahim bijna zijn zoon doodde omdat hij hem aan God moest geven. Gelukkig kwam een engel net op tijd vertellen dat het ook een schaap mocht zijn. Het suikerfeest wordt het kleine feest genoemd - en het Offerfeest het grote feest.