Echtpaar zoekt omstanders die man (76) uit water Reeuwijk hebben gered

REEUWIJK - Joop van Munster en zijn vrouw Jeanne zoeken de mensen die Joop vorige week woensdag in Reeuwijk ternauwernood hebben gered. De 76-jarige Joop werd op de Platteweg door een auto van de weg gereden. Hij belandde met fiets en al in de sloot en kon er zelf niet meer uitkomen. 'Ik kon helemaal niets. Ik heb me nog nooit zo machteloos gevoeld.'
De Platteweg is een smalle weg in het buitengebied van Reeuwijk. De auto die Joop van de weg reed, kwam het echtpaar tegemoet. De automobilist haalde wandelaars in. 'De auto ging er ruim omheen', legt Joop uit op de plek waar het gebeurde. Zo ruim, dat Van Munster alleen nog maar de berm in kon sturen. Toen zijn voorwiel in de berm belandde, kon hij geen kant meer op: Joop reed het water in. Zijn fiets belandde bovenop hem.
Jeanne probeerde hem te redden, maar het lukte haar niet de fiets van Joop af te halen. 'Hij zakte steeds verder weg', zegt ze. 'Ik dacht: als hij koppie onder gaat, raak ik hem kwijt. Dan raak ik hem echt kwijt.'

Schreeuw om hulp


Jeanne schreeuwde om hulp. Een meisje van een jaar of zestien stopte. 'Ze heeft direct de hand van mijn man gepakt, waardoor we samen hard trekkend zijn hoofd boven water konden houden', legt Jeanne uit.
Niet veel later schoot ook een man te hulp. Met z’n drieën trokken ze Joop op de kant. Jeanne en Joop waren zo ontdaan dat ze vergaten de namen van de redders te vragen. 'Ik heb hen alleen een klamme hand gegeven', zegt Joop teleurgesteld. 'We willen hen graag nog eens bedanken.' Het echtpaar hoopt dat de man en het meisje zich melden.

Geen ruimte om uit te wijken

Joop en Jeanne vinden dat er op wegen zoals de Platteweg te weinig ruimte is om uit te wijken. Er zou nauwelijks meer een berm zijn. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk laat weten dat er geen sprake is van achterstallig onderhoud van de Platteweg en dat de berm niet bedoeld is om uit te wijken. De gemeente werkt aan aangepast beleid. Dit kan er toe leiden 'dat er meer of bredere uitwijkmogelijkheden komen of obstakels in de berm, zodat mensen elkaar niet meer kunnen passeren en op elkaar moeten wachten', laat een woordvoerder weten.