Pokémon GO: 'Advocaat gemeente lijkt kansrijk in zaak overlast Kijkduin'

DEN HAAG - De gemeente Den Haag lijkt kansrijk in een zaak tegen de ontwikkelaar van de app Pokémon Go. Dat zegt advocaat Egbert Dommering tegen Omroep West. Dommering is gespecialiseerd in dit soort zaken. De gemeente schakelde zelf ook een advocaat in, omdat ze af wil van de overlast van Pokémonzoekers op Kijkduin.
Verschillende ondernemers in Kijkduin zijn helemaal klaar met de overlast. Sinds een paar maanden krioelt het er van de mensen die op hun telefoon op zoek zijn naar de virtuele wezens. Ondernemers zeggen flink wat geld mis te lopen, buurtbewoners klagen over rommel en gevaarlijke verkeerssituaties.

Dat is niet het enige probleem. Geregeld struinen de Pokémon-fans door de duinen, omdat daar dan plots een bijzondere Pokémon verschijnt. Voor de gemeente Den Haag is dat de reden om actie te ondernemen tegen Niantic, de ontwikkelaar van Pokémon GO. De duinen in Kijkduin zijn namelijk verboden gebied.

Kansrijke actie

Dommering is specialist in media- en entertainmentrecht en acht een zaak tegen de ontwikkelaar kansrijk: 'Als iemand de openbare orde verstoort, overtreedt een bedrijf de wet. Of het nou een Amerikaans bedrijf is of een Nederlands bedrijf, de Nederlandse wet geldt. Mij lijkt het een kansrijke actie.'

De advocaat, die tevens hoogleraar Informatierecht is aan de Universiteit van Amsterdam, kent de taferelen inmiddels ook. 'Het is daar een enorme rotzooi als ik de beelden mag geloven. Een gemeente kan hier zeker maatregelen tegen nemen. De inzet zou een verstoring van de openbare orde moeten zijn. Ik kan me ook voorstellen dat er schade wordt veroorzaakt aan bijvoorbeeld de duingronden.'

Geen reactie gemeente

De gemeente Den Haag wil dinsdag niet reageren. 'Geef de advocaat even de tijd om het een en ander uit te zoeken', aldus een woordvoerder.
Meer over dit onderwerp:
POKÉMON GO KIJKDUIN OVERLAST DEN HAAG
Deel dit artikel: