Oud-topman stichting ALS uit Wassenaar moet jaar de cel in

Eric N., toen nog als directeur van de Stiching ALS.
Eric N., toen nog als directeur van de Stiching ALS. © ANP
WASSENAAR - Voormalig directeur Eric N. (62) van de stichting ALS heeft dinsdag een jaar gevangenisstraf gekregen, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Volgens de rechtbank in Haarlem is bewezen dat de Wassenaarder in 2013 met dertig overboekingen 170.000 euro van de stichting naar een privérekening sluisde.
Ook staat volgens de rechtbank vast dat N. als penningmeester van de stichting Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek daarna
. Dit om met een deel daarvan het financiële
weg te poetsen.
Om de verduistering aan het zicht te onttrekken, leverde hij bij de accountant een valse leenovereenkomst in tussen hem en de stichting waar hij als penningmeester actief was.

'Interne boekingen'

De rechtbank rekende het de Wassenaarder zwaar aan dat hij geld van liefdadigheidsinstellingen heeft verduisterd 'en daar - ook toen er intern vragen kwamen - mee doorging'. N. begon in maart 2013 met het overmaken van geld van de stichting ALS naar zijn privérekening.
Hij noemde dat 'interne boekingen'. Hoewel zijn eigen boekhouding er in juni al vragen over stelde, ging hij er tot december mee door.

Vertrouwen beschaamd

Volgens de rechtbank heeft N. behalve de financiële schade die hij heeft aangericht, ook het vertrouwen beschaamd dat hij genoot als bestuurder. 'Zijn optreden heeft geleid tot brede verontwaardiging in de samenleving, mogelijke imagoschade voor de stichtingen en als gevolg daarvan een risico op een terugloop in donaties.'
In de positie die hij had moet N. 'zich daarvan bewust zijn geweest', concludeert de rechtbank.

Dierenpension Wassenaar

N. was in 2014 ook interim-directeur bij de Stichting Nationale Dierenzorg Wassenaar. Hier ontstond ophef nadat bekend werd dat hij ruim 1800 euro per week declareerde om leiding te geven aan het pension, waar enkele tientallen honden en katten worden opgevangen.
Toen bleek at hij de Stichting ALS grote sommen geld afhandig had gemaakt, moest hij zijn werkzaamheden voor het pension neerleggen.