'Jihad': Van Aartsen, Schoenmaker, Aptroot en Van Bijsterveldt in België voor top

Burgemeester van Aartsen van Den Haag
Burgemeester van Aartsen van Den Haag
DEN HAAG - Zo'n twintig Nederlandse burgemeesters, onder wie Jozias van Aartsen, hebben dinsdag in het Belgische Vilvoorde overlegd over jihadisme en radicalisering. Ook Milo Schoenmaker van Gouda, Charlie Aptroot van Zoetermeer en de kersverse Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt waren aanwezig op de conferentie.
Het overleg vond plaats op initiatief van de Nederlandse ambassadeur in Brussel en de Belgische ambassadeur in Den Haag en is een vervolg op de
die in 2014 in Delft werd gehouden.
Belgische en Nederlandse steden en gemeenten hebben vergelijkbare ervaringen met Syriëstrijders en jihadisme. De burgemeesters spraken af de praktische en grensoverschrijdende samenwerking voort te zetten via 'een netwerk van professionals die best practices' uitwisselen en kennis delen'.

Brussel afwezig

Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof was bij het overleg. Antwerpen en diverse gemeenten in het Brusselse gewest vaardigden ook hun burgemeester af, maar die van de stad Brussel, Yvan Mayeur, liet verstek gaan. Volgens zijn woordvoerder om agendaredenen.