Statushouders in Voorhout krijgen huizen, college Teylingen akkoord met aankoop

TEYLINGEN - De gemeente Teylingen gaat in Voorhout twee huizen opkopen voor statushouders. Het college van burgemeester en wethouders heeft deze aankoop goedgekeurd.
Teylingen wil in totaal
om daar maximaal zestig statushouders onder te brengen. De gemeente denkt dat het gespreid en kleinschalig huisvesten van vluchtelingen beter is voor de integratie.
Een woordvoerder van de gemeente kan nog niet zeggen in welke straten de beoogde huizen staan. Er komen maximaal vier mensen in een huis te wonen. Of dat alleenstaanden zijn of een gezin, is nog niet bekend. 'Maar de verwachting is dat het alleenstaanden worden, omdat onder hen de problematiek het hoogst is', legt wethouder Arno van Kempen uit.

4,5 miljoen euro

Om de sociale woningmarkt te ontzien zullen de woningen die worden aangekocht door de gemeente boven de sociale koopgrens van 192.000 euro liggen. Gemiddeld wordt uitgegaan van een aankoopbedrag van 250.000 euro. In totaal wordt hier 4,5 miljoen euro voor uitgetrokken.
De verwachting is dat de helft van de statushouders uiteindelijk in Teylingen zal blijven. Daarom is het plan om ook vijftig extra sociale huurwoningen bij te bouwen, bovenop de bestaande planning om aan de toenemende vraag te voldoen.  De opgekochte woningen wil de gemeente na vijf jaar weer verkopen.