Den Haag wil er ruim 2.000 huizen per jaar bij vanwege groei

DEN HAAG - Den Haag moet er per jaar 2.000 tot 2.500 woningen bij hebben, om zo de groei van de bevolking in de stad op te vangen. Dat blijkt uit een voorstel dat het college van burgemeester en wethouders woensdag heeft gepresenteerd. Ook moet mensen met verschillende inkomens meer door elkaar gaan wonen, blijkt uit het plan.
In de zogeheten
' is vastgelegd hoe Den Haag er tot 2040 uit moet komen te zien. Omdat de bevolking in de grote steden toeneemt, komt de gemeente met een plan. 'Er is ruimte nodig om te wonen, te werken en ruimte voor groen, voorzieningen en bereikbaarheid', staat in het plan.
Het college wil dat de woningvoorraad tot 2025 fors toeneemt. De stad groei naar verwachting met zo'n 4.000 inwoners per jaar. Die moeten ook ergens wonen en daarbij moet ook gelet worden op het 'verdichten, groenen en verduurzamen' van de stad, staat in het plan.

Problemen aanpakken

Volgens het plan moet er een aanpak komen gericht op de 'kwestbare wijken' van de stad. Daarbij moeten sociaal economische verschillen worden doorbroken. Ook moeten er volgens het college voldoende sociale huurwoningen komen.
De gemeente wil bijzondere aandacht schenken aan gebieden waar de ontwikkelingen volgens haar de meeste gevolgen krijgen: Het Central Innovation District op de Binckhorst, de stedelijk kust en in stadsdeel Escamp. Ook moet worden bekeken of bepaalde wegen wellicht 'ondergronds' moeten verdwijnen, zoals op de Lozerlaan en Utrechtsebaan.

Gemeenteraad aan zet

De gemeenteraad van Den Haag moet nog een besluit nemen over de plannen van het college. Het is niet bekend wanneer de raad zich hierover buigt.