Rekening van 77-jarige Haagse vrouw geplunderd na babbeltruc

Den Haag - Twee vrouwen weten met een geloofwaardig verhaal binnen te komen bij een 77-jarige vrouw. Nadat ze zijn vertrokken, blijkt dat er sieraden en pinpassen zijn verdwenen. Met die passen wordt later 1750 euro van haar rekeningen gehaald.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 20  september. Meer zaken zijn
te vinden.
Het slachtoffer woont aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Op woensdag 8 juni wordt er rond 18.00 uur aangebeld. Er staan twee vrouwen voor de deur die zeggen dat ze van de zorg zijn. Ze willen haar wat vragen stellen.
Mevrouw verwacht toevallig iemand van de zorg, maar niet op dat tijdstip. De vrouwen hangen een verhaal op en doen dat zo geloofwaardig, dat de bewoonster hen uiteindelijk binnen laat. Eén van de twee gaat met haar in gesprek en de ander loopt door het huis. Even later vertrekken ze weer.

Telefoon van de bank

Dan gaat de telefoon. Een bankmedewerker vertelt de vrouw dat ze nieuwe passen voor haar wil aanmaken en dat ze daarom de pincodes nodig heeft. De vrouw weet dat de bank nooit belt met dit soort vragen en geeft daarom haar pincode niet. Vervolgens komt ze er achter dat haar sieraden zijn verdwenen en later blijkt dat ook haar pinpassen weg zijn.
Ondanks dat de vrouw haar pincode niet heeft verteld, is er toch veel geld van haar rekeningen gehaald. Ze bewaarde de codes namelijk op een briefje bij haar passen. Op beelden van verschillende pinautomaten zijn twee vrouwen te zien die het geld van de rekening halen. Eén van hen draagt een gele of beige hoed en de ander heeft een hoofddoek en een opvallende sjaal om.

Vier vergelijkbare zaken

De politie doet onderzoek naar vier vergelijkbare zaken in Den Haag in de maand juni. In al die gevallen werden alleenstaande ouderen benaderd door 'zorgmedewerkers' die uiteindelijk binnen werden gelaten en buit wisten mee te nemen. Het is niet bekend of dezelfde vrouwen ook die babbeltrucs hebben gepleegd, maar de recherche sluit het niet uit.

Herkent u de vrouwen die pinnen?

Bel de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul het digitale tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem