Zandmotor werkt, maar langzamer dan verwacht

DEN HAAG - De Zandmotor, het kunstmatige schiereiland tussen Kijkduin en Ter Heijde, zal langer blijven liggen dan aanvankelijk werd gedacht. Wetenschappers hadden verwacht dat de zandbank in ongeveer twintig jaar zou afkalven. Na de eerste vijf jaar blijkt echter dat de natuur zich niet helemaal laat voorspellen.
Normaliter onderhoudt Rijkswaterstaat de kust door iedere paar jaar zand te storten. In 2011 is in plaats daarvan de Zandmotor, een schiereiland van ongeveer 128 hectare,
. De zandbank beschermt direct tegen het water, maar op termijn zorgen wind, golven en stroming ervoor dat het zand zich over de kust verspreidt. Het strand wordt dan breder en de duinen hoger en dat is precies de bedoeling.
Uit een eerste evaluatie blijkt dat inderdaad te gebeuren. Maar de aangroei van nieuwe duinen gaat trager dan verwacht. Veel zand komt nog terecht in het duinmeer en de lagune die deel uitmaken van de Zandmotor. Wanneer die zijn opgevuld zal de duinaangroei versnellen, verwachten de onderzoekers van onder meer kennisinstelling Deltares.

Congres

Het is nog te vroeg om te zeggen of de Zandmotor beter werkt dan het ouderwetse storten van zand.
In het Kurhaus op Scheveningen is woensdag en donderdag een congres over de Zandmotor. Daar zijn de eerste onderzoekresultaten bekendgemaakt.