Hitterecord officieel verbroken: nooit eerder zo laat in het jaar zo heet

© archief
REGIO - Bij ons in de buurt is het nog nooit eerder zo laat in het jaar zo heet geweest. Op dinsdag evenaarden we met 30,5 graden het record uit 2013, maar woensdag doet de temperatuur er nog een schepje erboven op: rond half 5 kwam de temperatuur uit op 31,0 graden.
Het vorige record van 5 september 2013 is 'slechts' met 0,5 graden verbroken, maar volgens weerman Huub Mizee is het vooral opmerkelijk dat het record zo veel later in de maand wordt verbeterd. 'De zon staat inmiddels alweer een stuk lager dan begin september en schijnt ook een stuk korter.' Zo schijnt de zon op 14 september in vergelijking met 5 september maar liefst 40 minuten korter.
In deze reeks warme dagen zijn ook de avonden opvallend warm. 'Dat heeft te maken met de waterdamp in de hoge atmosfeer. Waterdamp is een nog sterker broeikasgas dan CO2', legt Mizee uit. Ook het ontbreken van wind speelt een belangrijke rol.

Nachten zeldzaam warm

Daarnaast verlopen de afgelopen nachten zeldzaam warm. De minimumtemperatuur kwam met 18,2 graden slechts 0,1 graad onder het absolute septemberrecord uit.  
Woensdag is het hoogstwaarschijnlijk voor het laatst tropisch warm. Donderdag daalt de temperatuur een al paar graden en verschijnen de eerste wolken aan de horizon. Vanaf vrijdag duikelt de temperatuur richting de 20 graden en krijgen we mogelijk te maken met wat regen- en onweersbuien. Ook in het weekend blijft er kans op wat buien.