Geen Gouden Koets tijdens Prinsjesdag: 'Glazen Koets is nog stijlvoller'

DEN HAAG - Het zal even wennen zijn voor de koning en koningin. Dit jaar wordt er niet in de Gouden Koets gereden, deze wordt namelijk gerestaureerd. Daarom wordt de Glazen Koets van stal gehaald. En die is volgens Prinsjesdagdeskundige Thijs van Leeuwen nog stijlvoller dan de Gouden Koets.
De koets werd in 1826 in opdracht van koning Willem I gebouwd in Brussel en dankt haar naam aan het glas dat de ornamentrand beschermt. Zeven glazen ramen zorgen ervoor dat Willem-Alexander en Máxima goed te zien zijn in de koets. 'Het is ook wel eens goed dat die andere prachtige statiekoets van het Koninkrijk der Nederlanden zichtbaar wordt', vindt de Haagse Prinsjesdagdeskundige Thijs van Leeuwen.
Volgens van Leeuwen was koningin Wilhelmina zeer gehecht aan de Glazen Koets, maar besloot zij in 1903 toch met de Gouden Koets te gaan rijden. 'De Glazen Koets is stijlvoller, eenvoudiger, soberder, maar qua rijtuigbouw heel mooi', aldus van Leeuwen.

Langdurige restauratie

De Gouden Koets is na Prinsjesdag vorig jaar in restauratie gegaan. Het onderhoud van de koets zal voornamelijk gericht worden op vier onderdelen: het onderstel, de kast, de stoffering en de bok. Volgens van Leeuwen was dat ook hard nodig: 'Er zaten oneffenheden en op sommige plaatsen zelfs scheurtjes in.'
Naar verwachting zal het zo'n vijf jaar duren voordat de koets weer te zien is tijdens Prinsjesdag. Tot die tijd zal de Glazen Koets dienst blijven doen als vervoermiddel van de koning.

Grenadiers en Garde Jagers

Naast de Glazen Koets zijn er nog meer veranderingen dit jaar. Een gedeelte van de Grenadiers die normaal gesproken met vaandel en vaandelwacht meerijden met de koets is namelijk op uitzending in het buitenland. 'De Grenadiers zijn die mannen met die hoge berenmutsen op. Beroemd omdat ze onder het oog des konings dienen en ook in Den Haag hier zijn opgericht', legt van Leeuwen uit.
Gelukkig zal de stoet aangevuld worden met de Garde Jagers, een regiment dat verwant is aan de Grenadiers. Zij zijn te herkennen aan hun donkergroene uniform en zullen dit jaar voor het eerst sinds jaren ook weer in de stoet mee doen.
LEES ALLES OVER PRINSJESDAG 2016 IN ONS DOSSIER