Haagse PVV stelt vragen over lege lokalen tijdens Offerfeest: 'Het is gewoon ongelijke behandeling'

© EPA
DEN HAAG - De PVV in de Haagse gemeenteraad heeft vragen gesteld over de lege klaslokalen tijdens het Offerfeest. Omroep West meldde maandag dat veel islamitische kinderen een dag vrij hebben aangevraagd om dit islamitische feest te vieren. Bij onder andere de Kameleon in Den Haag en de Haagse Koningin Beatrixschool hoefden de ouders echter geen briefje in te leveren.
'Volgens artikel 13 van de Leerplichtwet is dit gewoon verplicht. Het is ronduit schaamteloos dat schooldirecteuren openlijk de regels aan hun laars lappen en dit voorbeeld willen geven aan hun leerlingen', vertelt PVV-raadslid Elias van Hees in het radioprogramma Studio Haagsche Bluf bij Radio West. 'Dit is gewoon ongelijke behandeling en een vorm van islamitische apartheid. Een deel mag immers zomaar thuisblijven, maar de rest niet.'
Kinderen hebben per jaar recht op 10 extra vrije dagen, mits daar een goede reden voor is. Vrij vragen voor een religieus feest als het Offerfeest hoort daar ook bij. Maar dan moet dit wel minimaal twee dagen van tevoren aan de school zijn doorgegeven.

'Laffe schandaligheid ten top'

Van Hees: 'Dat gebeurt dus blijkbaar niet op de Kameleon en de Haagse Koningin Beatrixschool. Als er niets op papier staat, hoe kan de afdeling leerplicht dan controleren hoe het zit met het schoolverzuim? Ouders die in december met hun kinderen te vroeg op skivakantie gaan, worden aangepakt door de gemeente met een forse boete. Het is toch raar dat er in deze gevallen geen controle is? Het is de laffe schandaligheid ten top.'
Eerder lieten zowel de Kameleon als de Koningin Beatrixschool aan Omroep West weten dat de ouders niet speciaal een briefje hoefden in te leveren, maar er is wel geregistreerd.