Haagse gemeenteraad kritisch op proef bouwtoezicht van nieuwe woningen

© Omroep West
DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad maakt zich zorgen over een proef waarbij de bouwsector zelf de kwaliteit en de veiligheid controleert van nieuwe woningen. Dat bleek woensdagavond tijdens een vergadering van de gemeenteraadscommissie van Den Haag.
Sinds het begin van het landelijke experiment in 2014, keuren ingehuurde waarborginstanties de kwaliteit en de veiligheid van de nieuwe woningen. Den Haag doet ook aan die pilot mee. De rapporten van de instanties blijken echter oppervlakkiger te zijn dan de gemeente was gewend. Ook kreeg de gemeente geen opleverdossiers, waardoor er bij 102 Haagse woningen niet bekend was in hoeverre bewoning van de panden verantwoord is. Het gaat onder meer om huizen in Vroondaal, woningen aan de Wateringse Binnentuinen, huizen aan het Ter Leedepad, woningen aan de Goudsmidsgaarde en huizen aan de Lekstraat.
'De gemeente staat op grotere afstand van de bouw, er wordt gebouwd zonder dat er een vergunning is aangevraagd en voor niemand is duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is voor de veiligheid van de inwoners van Den Haag', schetst D66-raadslid Anne Toeters. De sociaal-liberalen hadden het debat samen met GroenLinks aangevraagd. Arjen Kapteijns (GroenLinks): 'De pilot heeft enorm gefaald. Ik ben niet gerustgesteld. De wethouder moet bij de minister erop aandringen om de invoering van de wet uit te stellen.' GroenLinks wil dat de proef per direct stopt.

'Slager keurt eigen vlees'

Raadslid Michel Rogier van het CDA wil weten in hoeverre de gemeente de bewoners op de hoogte kunnen stellen dat het ging om een pilot. Gerwin van Vulpen van de Haagse Stadspartij 'blijft met ongemakkelijke gevoel zitten dat een slager z'n eigen vlees mag keuren'.
Tijdens de discussie stond de vraag centraal waar de pilot precies voor is bedoeld. Volgens Frans de Graaf (VVD) 'is een pilot is ervoor bedoeld om kinderziektes eruit te halen. Daarnaast is de huidige situatie ook niet bepaald ideaal.' De VVD wil daarom dat de gemeente doorgaat met deelname aan de pilot. Maar PvdA'er Jeltje van Nieuwenhoven staat daar anders in. 'Een pilot kan ook betekenen: het gaat de verkeerde kant op, dus we moeten ermee stoppen. Regelzucht kun je ook zien als bescherming van de veiligheid van de mensen in Den Haag.'

'Per direct stoppen'

Alleen de SP vroeg wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) 'per direct te stoppen met deelname aan de pilot'.
Volgens Wijsmuller hoeven Haagse bewoners niet altijd geïnformeerd te worden over de pilot van het bouwtoezicht op hun nieuwe woning. De wethouder zegt dat dit 'niet de rol van de gemeente is'. Omdat minister Stef Blok (VVD) van Wonen verantwoordelijk is voor deze landelijke proef, is de gedachte dat de landelijke overheid bewoners op de hoogte zou moeten stellen.