50PLUS: 'Sta weer op voor ouderen in het openbaar vervoer, vooral jongeren doen het niet'
Opstaan voor ouderen moet terug van weggeweest
DEN HAAG - De stickers zitten er keurig in bus en tram: Deze plek is bedoeld voor mensen die niet goed ter been zijn. Toch constateert de partij 50PLUS dat de sticker niet op iedereen even veel indruk maken. De partij is daarom een zogenaamde hoffelijkheidscampagne gestart: we moeten weer opstaan voor ouderen in het openbaar vervoer.
John Struijlaard van 50PLUS Zuid-Holland verzucht donderdag op Radio West: 'We zouden wat meer respect voor elkaar moeten hebben. Ik reis zelf ook regelmarig met het openbaar vervoer en zie altijd wel een paar ouderen staan.' Struijlaard vindt vooral jongeren het probleem. 'Jongeren blijven gewoon zitten en kijken niet op of om.'
Een buschauffeur, die bijna 37 jaar op de bus rijdt, merkt dat niet alleen jongeren blijven zitten. 'Af en toe staat er eens een kind op. Maar mensen die moe van hun werk komen, willen ook gewoon zitten', zegt de man bij een halte in Delft.
HTM herkent beeld niet
Haags openbaarvervoerbedrijf HTM herkent het beeld niet. Woordvoerder Ernst Moeksis zegt dat hij er geen brieven of telefoontjes over krijgt. 'Ik zie het ook niet terug in het openbaar vervoer of op social media,' aldus Moeksis. Ook reizigersorganisatie Rover vindt dat het meevalt met het gebrek aan hoffelijkheid in het ov. Het enige is dat veel jongeren zich op hun mobiele telefoon richten en daardoor hun omgeving niet opmerken.
De campagne van 50PLUS richt zich vooral op ouderen en minder validen, maar ook voor zwangere vrouwen moet worden opgestaan. De partij wil de expliciete bordjes van vroeger weer invoeren in het openbaar vervoer.
'Reis overdag'
De bordjes hadden teksten als 'Sta op voor ouderen'. De buschauffeur zoekt de oplossing bij de ouderen zelf. 'Reis overdag, dan is er plek zat.'