Instellingen

Pokémon GO: Gekte op Kijkduin kost gemeente duizenden euro's per maand

Even rustig op het strand liggen is er soms niet bij op Kijkduin.
Even rustig op het strand liggen is er soms niet bij op Kijkduin. © Kasper Bakker

DEN HAAG - De gemeente Den Haag is per maand duizenden euro's kwijt vanwege alle overlast rond Pokémon op Kijkduin. Dat antwoordt burgemeester Van Aartsen namens het college op vragen van de PVV in de Haagse gemeenteraad. Van kritiek dat de gemeente dit over haarzelf heeft afgeroepen, door het plaatsen van een Pokémonpaal, lijkt het stadsbestuur zich niks aan te trekken. 'Het college herkent zich niet in het beeld mede de veroorzaker van de overlast te zijn', schrijft Van Aartsen.

Veel inwoners, winkeliers en bezoekers van Kijkduin klagen steen en been over de overlast, nu er sinds een paar maanden dagelijks honderden Pokémonspelers naar de voorheen zo rustige Haagse badplaats komen.

Begin augustus werd op voorspraak van D66 op Kijkduin een paal geplaatst, die Kijkduin als Pokémonhoofdstad van Nederland moet markeren. Maar strandtenthouders klagen sindsdien over overlast, omdat hun gasten onder de voet worden gelopen door hordes mensen met mobiele telefoons in hun hand, die zonder te kijken massaal achter elkaar aanrennen. Ook de bewonersvereniging Kijkduin is woest. Die voelt zich door gemeente niet serieus genomen.

Schadepost

Volgens de gemeente kost de massale toestroom de belastingbetaler per maand duizenden euro's. Zo zijn op diverse plaatsen hekken om kostbaar duingebied te beschermen vernield. Daarvoor in de plaats zijn dranghekken neergezet, die kosten bijna 3.000 euro per maand. Het afvoeren van de kapotte hekken kostte 1.750 euro en wat de reparatie gaat kosten is niet bekend. 'Die vindt op een ander moment plaats', schrijft het college.

De extra toiletten en plaskruizen die zijn neergezet kosten de gemeente nog eens 3.000 euro per maand. Daar staat tegenover dat er volgens het college geen extra kosten zijn gemaakt voor de inzet van verkeersregelaars, handhavers en schoonmakers. 'Dit betreft regulier personeel van de gemeente', staat in de beantwoording van de raadsvragen te lezen.

Bezoekers nemen verantwoordelijkheid

Het college zegt blij te zijn dat veel bezoekers de verantwoordelijkheid nemen om te zorgen dat het leefbaar en schoon blijft. 'Gelukkig', schrijft het college. Sinds begin augustus zijn er nog geen veertig klachten van bewoners en bewonersverenigingen binnengekomen, laat de gemeente weten.

De PVV had in de raadsvragen ook geïnformeerd naar de juridische gevolgen van het uitroepen van Kijkduin tot Pokémonhoofdstad, met het oog op onder andere de vernielingen en schades die reeds zijn aangericht. 'Geen', laat het college kort weg weten.

Advocaat

De gemeente nam onlangs een advocaat in de arm die de maker van de Pokémon GO app moet dwingen om minder virtuele wezentjes te laten verschijnen in het beschermde duingebied en in de late uren. Een deskundige noemde de juridische actie van de gemeente onlangs tegenover Omroep West 'kansrijk'.

Of dat ook zo is, moet nog blijken. Maar het is onbekend wanneer daar meer duidelijkheid over komt. De PVV heeft donderdagmiddag laten weten geen genoegen te nemen met de uitleg van het college. De grote initiator van Kijkduin als Pokémonhoofdstad, D66, wil donderdagmiddag tegenover Omroep West niet reageren.