Lagere celstraf voor handlangers 'oorbijter' bij overval Haagse wijk Mariahoeve

Advocaat met wetboek in hand
Advocaat met wetboek in hand
DEN HAAG - Weerzinwekkend, zo noemde de officier van justitie de woningoverval aan het Catharinaland in de Haagse wijk Mariahoeve van afgelopen februari. De rechtbank in Den Haag heeft donderdag de 20-jarige Deniz S. en 28-jarige Julian K. daarvoor veroordeeld tot twee en zeven maanden celstraf.
Hoofdverdachte Diego H. bracht met twee bekenden een bezoek aan zijn oude huis om spullen en geld op te halen. Al snel kwam het tot een woordenwisseling en gevecht tussen het slachtoffer en de hoofdverdachte. Diego H. hield het slachtoffer in de wurggreep en sloeg hem, waarop het slachtoffer in zijn oor gebeten werd.
Julian K. probeerde een eind te maken aan het gevecht, maar pakte wel de portemonnee van het slachtoffer en vroeg hem om zijn pincode. Deniz S. stond van een afstand toe te kijken en probeerde toen Diego H. ging pinnen het slachtoffer te helpen.

'Heel erg dat bekenden dit deden'
Volgens de officier was er sprake van diefstal met geweld en wederrechtelijke vrijheidsberoving. 'Voor het slachtoffer is het heel erg dat hij in zijn eigen woning werd vastgehouden en dat dit ook nog door bekenden werd gedaan', aldus de officier tijdens de zitting begin september.
Tegen Deniz. S. werd een taakstraf geëist en hij moest hij hulp krijgen van de reclassering, om niet meer met foute vrienden in contact te komen. Hij heeft al 86 dagen vastgezeten en is donderdag veroordeeld tot nog twee maanden celstraf.

Zaak hoofdverdachte loopt nog
Julian K. Hoorde begin september drie jaar tegen zich eisen, waarvan een jaar voorwaardelijk. Hij wordt veroordeeld tot 7 maanden gevangenisstraf met aftrek van zijn voorarrest. Ook moet hij het slachtoffer 500 euro betalen.
De zaak van de hoofdverdachte Diego H. loopt nog. Hij moet volgens de rechter psychiatrisch onderzocht worden in het Pieter Baan Centrum. De man heeft zich hier hevig tegen verzet, omdat er meerdere psychologische onderzoeken van hem zouden liggen. Ook zijn advocaat benadrukt dat de hersenen van de 21-jarige verdacht nog moeten groeien en psychologisch onderzoek zinloos is.

Zaak gaat verder
De Rechtbank in Den Haag kon donderdag niet melden of het psychiatrisch onderzoek gaat plaatsvinden. Wel zal Diego H. op enig moment weer naar een zitting moeten komen.