Ophef over raadsgriffier in Westland: Wie is Nico Broekema en wat doet hij?

Broekema portretfoto
Broekema portretfoto © Gemeente Westland
WESTLAND - Wie de afgelopen dagen het nieuws uit het Westland bijhoudt, zal het niet ontgaan zijn. In de Westlandse gemeenteraad rommelt het rond de functie van raadsgriffier Nico Broekema. Maar wie is hij eigenlijk?
Nico Broekema, woonachtig in Emmen, reist wekelijks op en neer voor zijn baan als raadsgriffier in het Westland. In het noorden van het land heeft Broekema al een politiek verleden achter zich. In de jaren '80 zat hij in de gemeenteraad van Groningen als raadslid van de Communistische Partij van Nederland (CPN). Later was hij voorzitter van de PvdA-afdeling in Emmen.
Ook werkte Broekema als projectleider bij de Brandweer Rotterdam-Rijnmond en was hij werkzaam bij het Korps Landelijke Politiediensten. Sinds 2005 is hij werkzaam als raadsgriffier van de gemeente Westland. Daarvoor was hij Griffier van de gemeente Raalte in Overijssel.

Wat doet een griffier?

In een gemeente is het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) het dagelijks bestuur. De gemeenteraad stelt doelen voor de gemeente en controleert of het college van B&W deze doelstellingen daadwerkelijk behaalt. Een raadsgriffier ondersteunt en adviseert de gemeenteraad en heeft een onafhankelijke positie.
De taak van een griffier is om ervoor te zorgen dat de raad zijn werk goed kan doen. Zo verstrekt de griffier informatie aan de leden van de gemeenteraad. Een griffier zit naast de burgemeester in de raadzaal en ondersteunt de burgervader in zijn taak als voorzitter van de vergadering. Bovendien geeft de raadsgriffier leiding aan de afdeling griffie.

Ophef

Raadsgriffier Nico Broekema werd geschorst nadat de gemeente hem verdacht van machtsmisbruik en het lekken van geheime informatie. Op 13 september werd over de positie van Broekema vergaderd tijdens een besloten gemeenteraadsvergadering. Op de website van de politieke partij Westland Verstandig verschenen vervolgens documenten met daarin informatie over de vergadering.
Burgemeester van der Tak heeft daarop de gemeenteraad bij elkaar geroepen voor een extra raadsvergadering die vrijdag plaatsvindt in het gemeentehuis in 's Gravenzande. De burgemeester zal daar de raad verzoeken om aangifte te doen tegen Westland Verstandig om het lekken.