Wijnen topkok Henk Savelberg geveild, collectie moet kwart miljoen euro opbrengen

Savelberg
Savelberg
DEN HAAG - De wijncollectie van topkok Henk Savelberg gaat onder de hamer. Op zondag 25 september wordt de collectie, die bestaat uit 2600 flessen, geveild bij het Amsterdamse veilinghuis Winefield's auctioneers. Volgens directeur Milan Veld is het 'spectaculair' wat Savelberg in al die jaren heeft verzameld. Hij verwacht dan ook dat de collectie zo'n kwart miljoen euro op zal leveren.
één Michelinster, in Voorburg. De topkok was toen 61 jaar. Omdat hij nog niet met pensioen wilde, opende Savelberg een restaurant in de Thaise hoofdstad Bangkok. Zijn restaurant in Voorburg werd gekocht door onder meer sterrenchef Ron Blauw. Die besloot om de wijncollectie van Savelberg te veilen.
De collectie bestaat uit zo'n 1000 wijnen. Volgens directeur van het veilinghuis, Milan Veld is dat niet meer van deze tijd. Volgens hem hebben restaurants tegenwoordig niet meer dan 15 topwijnen op de kaart. Savelbergs collectie bestaat onder meer uit Italiaanse en Spaanse wijnen en ook 'een beetje port'.

Veel belangstelling, uit binnen- en buitenland

Veld vertelt dat er veel belangstelling is voor de collectie. 'Savelberg is nog steeds een aansprekende naam, mensen vragen echt naar de Henk Savelberg-collectie'. De belangstelling komt uit binnen- en buitenland. Het veilinghuis verkoopt onder meer wijnen in Engeland Frankrijk, België, Duitsland en in Azië. Ook nu verwacht Veld weer veel buitenlandse interesse, voornamelijk voor de 'mooie' collectie Bourgognewijnen.
Wie interesse heeft in een fles uit de collectie kan zondag 25 september meebieden. Dat kan bij het veilinghuis, online, telefonisch of via voorinschrijving. Dan wordt vooraf een bod uitgebracht op een fles of kist wijn.