Hoofdpijndossier Leiden gesloten: bouw Rijnsburgerblok kan beginnen

© Neutelings Riedijk Architecten
LEIDEN - Na bijna 20 jaar kan een Leids hoofdpijndossier eindelijk worden afgesloten. In oktober begint bij station Leiden CS de bouw van een nieuw complex met woningen en kantoorruimte. Het moet ervoor zorgen dat Leiden weer een mooie entree naar de binnenstad krijgt.
Op de plek waar de nieuwbouw moet komen is nu een tijdelijk evenemententerrein dat erg populair is, maar ‘De Buurt’ beleeft zondag zijn laatste dag. Na Leidens Ontzet kan dan de bouw van het Rijnsburgerblok beginnen.
'Volgens mij is dit waar de stad al bijna 20 jaar op wacht', zegt wethouder Paul Laudy. 'Eerst hebben we heel lang aangekeken tegen een lelijke kraakflat en daarna lag het terrein heel lang braak.'

Gat in de stad

Leidenaren zijn over het algemeen blij dat het gat in de stad straks verdwenen is. Op de taxistandplaats kijken de chauffeurs al jaren op het braakliggende terrein uit. ‘De Buurt is een leuk initiatief, maar het is voor de stad natuurlijk goed als er een mooie entree is’, zegt een chauffeur.

Juridische procedures

Jarenlang houden juridische procedures de bebouwing van het stationsgebied tegen. Voor menig wethouder is het een hoofdpijndossier. Wethouder Laudy: ‘Wat hier lang speelde was dat het terrein eigendom was van iemand die niet van plan was om er iets te mee te doen. En al die procedures die we als gemeente moesten voeren om hem te onteigenen hebben jaren geduurd.’
In het Rijnsburgerblok komen appartementen en kantoorruimte. Op de begane grond komen winkeltjes. Ook is er ruimte voor horeca. Het zal nog wel een paar jaar duren voordat het hele project aan het Stationsplein klaar is.