Oefenen voor Prinsjesdag: dit weekend 'generale repetitie' in Den Haag

Elk jaar wordt ook geoefend met de paarden
Elk jaar wordt ook geoefend met de paarden © Archief
DEN HAAG - Nee, het is nog geen dinsdag, maar de voorbereidingen voor Prinsjesdag zijn al in volle gang. Vanaf zaterdag wordt er flink geoefend om de dag soepel te laten verlopen. De komende drie dagen staan in het teken van deze 'generale repetities'.
Zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur oefent de Koninklijke Marechaussee op het Lange Voorhout in Den Haag de bereden ere-escorte met een vlaggenproef, een muziekproef en een vuurbakproef. Tussendoor krijgt het publiek een demonstratie tentpegging voorgeschoteld, waarbij ruiters te paard met sabel en lans een voorwerp moeten zien te raken.
Zondag vindt de generale repetitie plaats van de koninklijke stoet van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal, onder toeziend oog van Bert Wassenaar, stalmeester van de koning. Voor het eerst in meer dan honderd jaar wordt de Glazen Koets gebruikt, want de Gouden Koets wordt gerestaureerd.

Herrie

Maandagochtend kunnen de paarden op het strand van Scheveningen aan lawaai wennen: rookbommen, kanonschoten en gillende kinderen. Voor het maken van zo veel mogelijk herrie worden traditioneel Haagse schoolklassen uitgenodigd.
LEES ALLES OVER PRINSJESDAG 2016 IN DIT DOSSIER