RTL Nieuws: Politie stapelde fout op fout bij fatale aanhouding Mitch Henriquez

© Archief
DEN HAAG - Bij de arrestatie van Mitch Henriquez heeft de politie grote fouten gemaakt. Niet alleen gebruikten de agenten een omstreden nekklem, ook zetten ze te snel geweld in en waren ze te laat met medische hulp. Bij de arrestatie hebben de agenten zich niet gehouden aan de vaste procedure die ze hebben aangeleerd voor aanhoudingen, concluderen twee politiewetenschappers volgens RTL Nieuws.
Het 'hardhandige geweldgebruik tegen Henriquez' was 'disproportioneel, onmatig en ondeskundig', schrijft een van van wetenschappers. De twee experts onderzochten op verzoek van de rechter-commissaris het fatale incident.
Henriquez overleed vorig jaar juni kort na zijn aanhouding het festival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark. De dood van de 42-jarige Arubaan leidde tot dagenlange onrust in Den Haag en rellen in de Schilderswijk. Agenten wilden hem aanhouden omdat hij zich provocerend gedroeg en riep dat hij een wapen had.

Nekklem

In het rapport waaruit RTL Nieuws citeert, staat dat Henriquez door de vijf agenten buitensporig hard werd aangepakt. Hij werd met zijn buik naar de grond gewerkt, vastgezet met een nekklem en kreeg knieën op zijn rug.
Na drie minuten duwen, trekken, vuistslagen en drukken met de wapenstok op z'n achillespezen lukte het de agenten eindelijk om Henriquez te boeien. Op dat moment bewoog hij niet meer, maar toch droegen de agenten hem een ME-bus in. Dat had nooit mogen gebeuren: de regel is dat de agenten in dat geval een ambulance voor hem hadden moeten laten komen.

Geen coördinatie

In plaats daarvan brengen de agenten Henriquez naar het politiebureau Zuiderpark. Aan het einde van de rit was er geen hartslag meer te voelen bij hem, maar pas vijf minuten later begon de politie met reanimatie. Henriquez overleed de volgende dag. De vijf betrokken politieagenten worden verdacht van zware mishandeling met de dood tot gevolg. Maandag besluit justitie of zij vervolgd zullen worden.
Volgens de experts begonnen de agenten te snel met de aanhouding, was er geen geen taakverdeling tussen de agenten en ontbrak het aan leiding; de commandant coördineerde niet, vocht zelf mee en kon daardoor niet in de gaten houden hoe het ging met Henriquez. Door de overhaaste aanhouding waren er geen onderlinge afspraken wie de leiding zou nemen. Ook was daarom niet duidelijk wie wat zou doen, schrijven de experts.

Pepperspray

Verder werd pepperspray in zijn gezicht  gewreven. Dat is tegen de regels, want pepperspray mag alleen van een afstandje gespoten worden. Een van de onderzoekers schrijft dat dat in andere gevallen 'als marteling was betiteld'. Bovendien kwam de medische hulp te laat en dat is in strijd met de ambtsinstructie.
De Haagse politie zegt niet te kunnen reageren, omdat de zaak bij het Openbaar Ministerie ligt en het eigen interne onderzoek nog niet is afgerond.