Partij voor de Dieren wil onderzoek naar dode zwanen in Nootdorp

© Archief
PIJNACKER-NOOTDORP - De Partij voor de Dieren wil dat de gemeente Pijnacker-Nootdorp onderzoekt wat de doodsoorzaak is van drie zwanen die gevonden werden aan het Oosteinde in Nootdorp. Het ging om een mannetjeszwaan en zijn twee jongen.
Hoe de vogels zijn komen te overlijden is een groot raadsel. Sommigen stellen dat ze zijn gewurgd, maar de politie zegt juist dat de dieren niet met geweld om het leven zijn gebracht.
'Als de dood van de zwanen bijvoorbeeld een gevolg is van botulisme - vergiftiging door botuline, een middel dat dodelijk is voor vogels en vissen - zou de gemeente maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat meer dieren sterven', zegt Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp. 'Daarom moet snel duidelijk worden waar de zwanen precies aan zijn gestorven, want het blijft heel vreemd dat er plotseling drie dode zwanen van één zwanengezin dood in de gemeente worden aangetroffen.'

Andere zwanenmysteries

Ook in De Lier stierven in september drie zwanen op mysterieuze wijze. Na onderzoek van het Central Veterinary Institute bleek dat de vogels het slachtoffer waren geworden van botulisme.
In de omgeving van Alphen aan den Rijn haalden de zwanen deze zomer ook het nieuws. De ene zwaan na de andere verdween daar. Volgens de dierenambulance zou het het werk zijn van een professionele zwanendief. Tot op heden is die niet gepakt.