Twee agenten vervolgd voor dood Mitch Henriquez

Mitch Henriquez wordt afgevoerd na zijn arrestatie
Mitch Henriquez wordt afgevoerd na zijn arrestatie
DEN HAAG - Twee van de vijf politieagenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez worden vervolgd. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag. De 42-jarige Henriquez overleed in juni 2015 na zijn arrestatie op muziekfestival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark.
De andere drie agenten die betrokken waren bij de arrestatie van Henriquez worden niet vervolgd. 'Zij hebben geen geweldshandelingen verricht die het overlijden van Mitch Henriquez mede hebben kunnen veroorzaakt', zo concludeert het OM.
Er is onderzocht wat de rol van iedere agent was. De voorlopige conclusie van het OM is dat het handelen van de twee politieagenten die vervolgd worden, niet aan de eisen voldeed die de politie in acht moet nemen bij het toepassen van geweld. Van de twee agenten die vervolgd worden, paste één de nekklem toe en de ander heeft Henriquez op de neus geslagen en pepperspray gebruikt.

Overleden door verstikking

Na de dood van Mitch is door het NFI onderzocht welk geweld ertoe heeft geleid dat hij om het leven is gekomen. Uit dat onderzoek blijkt dat hij is overleden door verstikking, waarschijnlijk veroorzaakt door geweld op zijn hals. 'Ook het geweld op zijn neus en het gebruik van pepperspray kunnen een rol hebben gespeeld', zo schrijven de onderzoekers.
Volgens justitie is Henriquez terecht aangehouden, omdat hij de openbare orde verstoorde. 'Het was passend om hem naar de grond te brengen, om hem onder controle te brengen', zegt het OM. 'Maar de mate van geweld die is gebruikt, was niet geoorloofd.'
Het OM laat buiten beschouwing dat de betrokken agenten te laat medische hulp hebben ingeschakeld: 'De doodsoorzaak ligt in het geweld dat is gebruikt tijdens de aanhouding, niet door het gebrek aan medische hulp daarna.'

Mishandeling met de dood tot gevolg

De twee agenten worden verdacht van mishandeling met de dood tot gevolg, omdat zij niet uit waren op de dood van de Arubaan. Toch legt het OM legt de twee agenten ook doodslag dan wel dood door schuld ten laste.
De rechter moet beslissen welke juridische kwalificatie daadwerkelijk van toepassing is en welke straf daarbij hoort. Het kan overigens nog maanden duren voordat de rechtszaak begint omdat de rechters de dossiers nu gaan bestuderen.