Nederlandse politiebond over zaak-Henriquez: Kijk ook naar training agenten

© John van der Tol
DEN HAAG - De Nederlandse Politiebond (NPB) hoopt dat er tijdens de rechtszaak tegen de twee agenten die terechtstaan voor betrokkenheid bij de dood van Mitch Henriquez ook gekeken wordt naar de vechttechniekentraining die ze hebben gehad. Maandag besliste het Openbaar Ministerie (OM) dat twee van de vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Henriquez in juni 2015 vervolgd zullen worden.
Een woordvoerder van de bond wijst op een rapport dat het ministerie van Veiligheid en Justitie afgelopen jaar uitbracht. Daarin staat volgens hem dat er veel schort aan de training die agenten krijgen. Een van de agenten paste bij de arrestatie van Henriquez de omstreden nekklem toe.
De beslissing van het OM over vervolging heeft meer dan een jaar geduurd. De NPB vindt dat die beslissing lang op zich heeft laten wachten. De agenten zijn al die tijd geschorst. Volgens de woordvoerder is het zwaar als je als 'volwaardig politieman ineens thuis komt te zitten'.

'Geschokt dat het zover heeft moeten komen'

De woordvoerder zegt ook dat de bond het een goede zaak vindt dat het recht zijn beloop krijgt. Toch zijn ze 'geschokt dat het zo ver heeft moeten komen'.