Niet-vervolgde agenten in zaak Mitch Henriquez blijven voorlopig geschorst

© John van der Tol
DEN HAAG - De drie agenten die niet worden vervolgd voor de dood van Mitch Henriquez in juni vorig jaar in Den Haag, blijven nog geschorst. Dat blijft zo, totdat de resultaten van het interne onderzoek van de politie bekend zijn. Dat onderzoek is nog niet afgerond, laat de politie in Den Haag weten.
Henriquez werd op 27 juni 2015 met veel geweld gearresteerd tijdens Night at the Park in het Zuiderpark. Hij overleed door verstikking.
Het Openbaar Ministerie maakte maandag bekend dat twee andere agenten die bij de arrestatie waren zich wel bij de strafrechter moeten verantwoorden. De voorlopige conclusie is dat zij zich niet aan de regels voor het gebruik van geweld hebben gehouden.

Intern onderzoek
De politie verwacht dat het interne onderzoek naar de betrokken agenten half oktober klaar is. Het is daarom nu nog niet duidelijk of ze weer allemaal aan het werk mogen. 'We kunnen niet vooruitlopen op de resultaten', aldus de politie.
Het interne onderzoek wordt onafhankelijk van het strafrechtelijk onderzoek gedaan en kent een andere afweging. Een actie van een agent kan bijvoorbeeld niet strafbaar zijn volgens het strafrecht, maar wel in strijd met interne richtlijnen. Het kan dus zo zijn dat als een agent niet strafrechtelijk wordt vervolgd, die zich wel schuldig kan hebben gemaakt aan plichtsverzuim.
De vijf betrokken agenten zijn formeel buiten functie gesteld. Ze zijn daarom niet meer bevoegd om hun functie uit te oefenen.