Familie Mitch Henriquez: Vervolg alle vijf agenten

DEN HAAG - De familieleden van Mitch Henriquez vinden dat alle vijf agenten die waren betrokken bij zijn aanhouding moeten worden vervolgd en niet slechts twee van hen. Dat zegt advocaat Richard Korver, die de moeder, zussen en neef van Henriquez vertegenwoordigt. Korver stapt dan ook naar het gerechtshof om daar via een zogenoemde klachtprocedure ervoor te zorgen dat toch alle agenten worden vervolgd.
Het Openbaar Ministerie (OM) besloot maandag dat
voor hun rol bij de dramatisch afgelopen aanhouding. De drie anderen worden niet strafrechtelijk vervolgd.
Reden voor het verzoek om alle agenten te vervolgen is, dat de nabestaanden vinden dat alle betrokken agenten hadden moeten weigeren om Henriquez in een politiebus te vervoeren. ‘Het was immers klip en klaar dat Mitch buiten bewustzijn was', benadrukt advocaat Korver. ‘De ambtsinstructies schrijven dan voor dat een ambulance moet worden opgeroepen.’

Kostbare tijd verloren

Er waren twee ambulances op het festivalterrein. Daarom had ‘ter plekke snel adequate medische hulp kunnen worden verleend’, vindt de advocaat. Omdat de agenten Henriquez zelf naar het bureau hebben vervoerd, is volgens hem kostbare tijd verloren gegaan.
De familie vindt verder dat justitie de agenten die wel worden aangeklaagd, zwaarder moet aanpakken. Justitie zou vol moeten inzetten op doodslag, zegt de advocaat. De hoofdaanklacht is nu mishandeling met de dood tot gevolg, dat is een lichter vergrijp. Volgens Korver heeft het OM al laten weten aan te sturen op vrijspraak voor de aanklacht van doodslag. Hij ziet zelf wel mogelijkheden voor vervolging voor doodslag.