OM: 'Politie verklaarde niet bewust onjuist over onwel worden Mitch Henriquez'

DEN HAAG - De politie heeft niet bewust gelogen over het onwel worden van Mitch Henriquez in het Haagse Zuiderpark. De woordkeus in het eerste persbericht was wel 'heel ongelukkig', zegt het Openbaar Ministerie (OM).
Henriquez werd op 27 juni vorig jaar hardhandig aangehouden door de politie bij muziekfestival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark. De volgende avond overleed hij in het ziekenhuis. Het OM publiceerde een persbericht - op basis van informatie van de politie - waarin stond dat de arrestant
onwel was geworden. Maar diezelfde avond verschenen filmpjes op internet die het OM in verlegenheid brachten.
Op de video's is duidelijk te zien dat Mitch in het Zuiderpark al niet meer op zijn benen kon staan. Het gevoel heerst dat de politie de gewelddadige aanhouding onder het tapijt probeerde te schuiven, door verkeerde informatie te verstrekken. 'Daarvan is niets gebleken tijdens het onderzoek', zegt persofficier van justitie Jobine van 't Westeinde.

'Ongelukkige woordkeus'

Volgens het OM hebben de agenten de hartslag van Henriquez gecontroleerd voor ze hem in een bus tilden. Die was toen nog in orde. Tijdens het vervoer naar bureau Zuiderpark verdween de hartslag. 'Dat is door de politie vertaald als: onwel geworden tijdens het transport', aldus Van 't Westeinde.
'Achteraf bezien is dat natuurlijk een heel ongelukkige woordkeus geweest', zegt de persofficier. 'Want daarna kwamen de beelden waarop wij ook wel konden zien dat hij, in normale mensentaal, ook in het Zuiderpark al "onwel" was.'

Twee agenten vervolgd

Maandag is bekend geworden dat het Openbaar Ministerie twee agenten wil vervolgen voor de fatale aanhouding. Zij zouden Mitch ontoelaatbaar hard hebben aangepakt door een nekklem toe te passen, hem op de neus te slaan en pepperspray in zijn gezicht te wrijven.