Gemeentebestuur: 'Stoelendans' met gemeentelijke panden in Herenstraat Voorburg

© Maarten Brakema
VOORBURG - Als het aan het college van Leidschendam-Voorburg ligt, komt er in de Herenstraat in Voorburg een 'stoelendans' met gemeentelijke gebouwen. Vier panden in het Huygenskwartier, waaronder de raadzaal, wisselen van functie en worden verbouwd of verkocht.
In de plannen van het gemeentebestuur verhuizen de raadzaal, fractiekamers en de griffie van Huize Swaensteyn (Herenstraat 72 -76) naar het voormalige gemeentehuis op nummer 42. Daarmee zal slechts een deel van de huidige oppervlakte worden gevuld; op de rest van de grond komen supermarkt Hoogvliet en zo'n 25 tot 30 woningen met een ondergrondse parkeergarage. Het huidige pand van de Hoogvliet wordt gesloopt. De historische gevel aan de Herenstraat blijft behouden.
In Huize Swaensteyn ontstaat dan ruimte voor Museum Swaensteyn - nu nog aan de overkant van de Herenstraat (97 - 101) gevestigd. Door deze 'stoelendans' komt het onderkomen van het museum vrij. Het college wil dit gebouw verkopen om de verhuizingen en bijbehorende opknapbeurten te financieren.

Gebouwenschuif

Deze 'gebouwenschuif' kost de gemeente per saldo niets, zegt wethouder van financiën Frank Rozenberg (Gemeentebelangen). 'En als blijkt dat het ons toch geld gaat kosten, gaan we terug naar de tekentafel.' Rozenberg noemt dit een 'unieke kans om de huidige verouderde gemeentelijke gebouwen op te knappen en het Huygenskwartier een impuls te geven'.
Ook biedt het volgens Rozenberg kansen aan Museum Swaensteyn om te moderniseren en meer bezoekers te trekken. De Hoogvliet en Waaijer Projectrealisatie, dat niet geheel toevallig ook in Huygenskwartier is gevestigd, dienden afgelopen juli samen een plan in bij de gemeente en wisten daarmee dus de juiste snaar te raken bij het college.

Parkeergarage

Omdat de Hoogvliet in het voorstel een deel van de oppervlakte gebruikt van het voormalige gemeentehuis, kan de supermarkt zelf uitbreiden. Bovenop en rond de supermarkt komen dus zo'n 30 woningen, volgens Waaijer vooral bedoeld voor starters en jonge gezinnen. Ook aan de zijde van de Raadhuisstraat worden huizen gebouwd. De parkeergarage onder de supermarkt, die ruimte moet bieden aan zo'n 120 auto's, is bedoeld voor het winkelend publiek en de bewoners van de nieuwe woningen.
De gemeenteraad moet zich nog over het plan buigen. Als de raad akkoord gaat, wordt het plan verder uitgewerkt en doorgerekend. De gemeenteraadsleden zullen vertrouwelijk worden geïnformeerd over de geschatte kosten en opbrengsten.