Dijkhoff: Asielzoeker Alphen die zelfmoord pleegde wees hulp af

© AS Media
ALPHEN AAN DEN RIJN - De asielzoeker die half januari zelfmoord pleegde in het azc in Alphen aan den Rijn wilde geen psychische hulp. Dat antwoordt staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie op vragen van Kamerlid Joël Voordewind.
De man uit Irak had toen hij aankwam in Ter Apel 'suïcide-uitlatingen' gedaan. Hij gaf toen ook toe al eerder zelfmoordpogingen te hebben gedaan. Naar aanleiding hiervan heeft een IND-medewerker met de man gepraat. Tijdens dat gesprek gaf de Irakees aan dat hij die uitspraken in een opwelling had gedaan en dat hij niet daadwerkelijk van plan was zich van het leven te beroven.
Volgens Dijkhoff is specifiek de vraag gesteld in welke mate hulp of andersoortige steun wenselijk was, maar gaf de man aan dat psychische hulp niet nodig was. 'Op grond van het gedrag en de uitspraken van de man waren er geen aanwijzingen die duiden op depressie en/of suïcidale gedachten', aldus Dijkhoff.

Terug naar Irak

Volgens de Stichting Hoop voor Vluchtelingen was de 30-jarige Irakees gefrustreerd omdat het lang duurde voordat hij duidelijkheid kreeg met betrekking tot zijn asielaanvraag en wilde hij terug naar zijn gezin in Irak. Bij het terugvragen van zijn paspoort zou de man van het kastje naar de muur zijn gestuurd.
Omdat hij aangaf zo snel mogelijk terug te willen keren naar Irak om zijn vrouw te helpen, wees de COA-medewerker hem op de dienstverlening van IOM Nederland. Dat is een instelling die helpt met remigratie.