17-jarige wint Pimp de Troonrede met pleidooi tegen seksueel geweld

Stevie Bos
Stevie Bos © ProDemos
DEN HAAG - De 17-jarige Stevie Bos heeft de schrijfwedstrijd Pimp de Troonrede gewonnen. Haar alternatieve troonrede ging over het beschermen van slachtoffers van seksueel geweld. Politieopleidingen moeten meer aandacht besteden aan de omgang met slachtoffers van seksueel geweld, vindt de winnares.
Bos won zowel de jury- als de publieksprijs. Ze wint een VIP-rondleiding door de Tweede Kamer waarbij ze haar plan aan verschillende politieke partijen mag toelichten.
Pimp de Troonrede werd voor de derde keer georganiseerd door ProDemos, het voorlichtingscentrum over democratie en de rechtsstaat in Den Haag. Er waren dit jaar vijftig inzendingen, de meesten gingen over oplossingen voor de vluchtelingenstroom, duurzaamheid en ideeën voor het onderwijs en de zorg.

Gedetineerden

Bijzonder was volgens de organisatie de inzending van drie gedetineerden uit de gevangenis in Vught. Zij deden mee als onderdeel van hun lessen maatschappijleer.
Leerlingen van basisschool De Wel uit Broeksterwoude maakte volgens de jury ook indruk met hun film van ruim 7 minuten, waarin dertien verschillende troonredes werden gepresenteerd.