Minister gaat gevaarlijke situatie op A4 bij Leiden en Leiderdorp aanpakken

© archief
LEIDEN - Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur gaat maatregelen nemen om de gevaarlijke situatie op de A4 bij Leiden en Leiderdorp aan te passen. Dat laat de minister weten in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van Kamerlid Martijn van Helvert (CDA).
Sinds 2014 is er een nieuwe situatie op de A4 bij Leiden en Leiderdorp: een hoofdrijbaan met twee rijstroken en een aparte parallelbaan naar Amsterdam. De weg gaat bij Leiden even van drie naar twee rijstroken en daarna komt het verkeer van die baan er weer bij. Deze 'flessenhals' veroorzaakt opstoppingen. Ook het aantal ongelukken op de weg is toegenomen na de aanpassing, blijkt uit cijfers van Stichting Incident Management Nederland.
Volgens de minister is de toename van het aantal ongelukken op de weg niet alleen te wijten aan de versmalling van de rijbaan. Ook rijstrookwisselingen, onverwachte manoeuvres en de drukke spits spelen daarbij volgens haar een rol.

Maatregelen

Om de problemen aan te pakken staat er al een aantal maatregelen gepland, zoals het aanpassen van bebording en belijning en het plaatsen van camera's.
Daarnaast heeft de minister opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de voordelen van een derde rijstrook. Ze verwacht de resultaten daarvan volgend jaar zomer.