Instellingen

Vrachtwagens van Haags bedrijf Knijnenburg ingezet voor beveiliging Prinsjesdag

© Politie Den Haag

DEN HAAG - Het zijn opvallende beelden: vrachtwagens van het bekende Haagse bedrijf Knijnenburg staan dinsdag strategisch opgesteld op verschillende plekken in de Haagse binnenstad. Het bedrijf levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de beveiliging van Prinsjesdag, de trucks dienen als blokkade tegen eventuele terreuracties.

De firma is gespecialiseerd in transport, sloop en grondwerk en leverde in opdracht van de gemeente zware voertuigen die ervoor moeten zorgen dat een vrachtwagen of auto niet op de menigte in kan rijden, zoals in Nice. Dat de trucks op deze manier worden ingezet, gebeurt hoogstzelden.

Het gaat om zogeheten kippers. Dit zijn vrachtwagens waarmee normaal gesproken bijvoorbeeld zand wordt vervoerd. Op verschillende plekken in de stad staan de zware trucks van Knijnenburg dwars op de straat geparkeerd.

Bloembakken en zandzakken

De gemeente Den Haag wil met de trucks situaties zoals in Nice, waar tijdens de Franse nationale feestdag een vrachtwagen op de mensenmassa inreed, voorkomen. Er zijn ook grotere bloembakken en zandzakken geplaatst. Knijnenburg wil desgevraagd geen vragen beantwoorden over de eervolle klus.