De herfst is begonnen: ruim de parasol, tuinslang en meubels maar weer op

© Herfst in de tuin
DEN HAAG - Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je deze herfst je tuin goed opruimt, heb je daar in het voorjaar veel plezier van. Vijf dingen die je dit weekend alvast in de tuin kunt doen.
Volgens
kun je de onderstaande klusjes goed combineren met genieten van de najaarszon.
1. Heb je zinken gieters staan? Leeg ze dan en zet ze op hun kop. Als er water in de gieter blijft staan, kan dat bevriezen in de winter waardoor de bodem boltrekt.  Laat ook de tuinslang leeglopen, rol hem op. De verbindingstukken kun je een nacht in water met azijn leggen om ze goed schoon te krijgen.
2. Plantenpotten kunnen kapot gaan door vorst. Zet deze daarom op hun kop als ze deze winter buiten blijven. Bewaar je de potten liever binnen? Maak de potten leeg, controleer ze op slakken en maak de buitenkant schoon met groene zeep.
3. Ook het gazon gebruik je waarschijnlijk een stuk minder in de herfst. Maai het daarom nog één keer goed en knip ook de randjes bij. Maak de grasmaaier vervolgens schoon en vet de messen in. Als je mensen geslepen moeten worden, is dit het goede moment. Als de grasmaaier in het voorjaar weer uit de schuur komt, voelt hij als nieuw aan.
4. Berg gereedschap dat je voorlopig niet meer gaat gebruiken op. Het is verstandig om het gereedschap eerst schoon te maken. Houten stelen maak je eenvoudig schoon met lijnolie.
5. De parasol zal voorlopig niet meer nodig zijn. Breng deze daarom samen met de tuinmeubelen en kussens naar binnen. Leg cederhout tussen de stof om gaatjes van motten te voorkomen. Een houten tuinmeubel dat op gras of aarde staat, blijft langer mooi als je een tegel onder de poten legt.