Tonnen extra subsidie voor Letterkundig Museum en Museum Meermanno in Den Haag

© Richard Mulder
DEN HAAG - Het Letterkundig Museum en Museum Meermanno in Den Haag krijgen er respectievelijk 2,5 en 1,5 ton aan rijkssubsidie bij. Dat maakte minister Bussemaker (Cultuur, PvdA) dinsdag bekend.
Het kabinet investeert de komende jaren 10 miljoen euro extra in cultuur. Daarvan profiteren dus onder meer de twee Haagse musea. Onlangs riepen schrijvers als
Bussemaker op om meer subsidie te geven aan het Letterkundig Museum. Het Haagse museum verloor drie jaar geleden een kwart van het budget.  
De komende vier jaar gaat er ruim 3 miljoen euro naar festivals verspreid over het land. Alle 23 festivals die een positief advies hebben gekregen van het Fonds Podiumkunsten, maar waar nog geen budget voor was, krijgen alsnog subsidie.  Bussemaker: 'Door het hele land worden festivals georganiseerd. En het publiek stroomt toe. Ook publiek dat anders niet in aanraking zou komen met cultuur. Door het budget voor festivals te verruimen, kunnen toonaangevende festivals als Noorderslag, Welcome to the Village en Cultura Nova hun voorstellingen en concerten voortzetten.'

Regionaal cultureel aanbod

Ook trekt de minister 2,5 miljoen euro uit voor het 'regionaal cultureel aanbod'. Het extra geld wordt verdeeld via de cultuurfondsen. Bij de verdeling zijn 'kwaliteit en geografische spreiding de belangrijkste criteria', aldus Bussemaker. Verder wordt er 1,2 miljoen euro geïnvesteerd in cultuureducatie.