Pedo Danny D. had 4500 afbeeldingen van Lisa (13) op computer

KOUDEKERK AAN DEN RIJN - Pedofiel Danny D. (43) lokte de 13-jarige Lisa en zestien andere slachtoffers heel berekenend in de val. Hij wekte op chatsites hun vertrouwen en ging dan steeds iets verder. Ontmoetingen hield hij af, Lisa was een uitzondering.
Danny D. moest zich woensdag verantwoorden voor de rechter in Dordrecht. De 13-jarige Lisa uit Spijkenisse verdween vorig jaar tijdens een vakantie met haar ouders van de camping. Vijf dagen later werd ze in Koudekerk ontdekt in een lijnbus. Ze had bij Danny D.
gezeten. 'En in die dagen hebben jullie heel veel
', gehad', aldus de rechter. Hoewel Danny D. het niet wil horen, benoemde de rechter alles tot in detail.


Ze hadden elkaar leren kennen op een chatsite en inmiddels ook al twee keer ontmoet. Danny D. loopt dan nog in een proeftijd voor een zedendelict en worstelt naar eigen zeggen met waar de grens ligt. 'Ik ben uiteindelijk veel te ver gegaan', zegt hij. Want bij de tweede ontmoeting heeft hij voor het eerst seks met de 13-jarige.

Andere leeftijd

Danny doet zich op de chatsites voor als 14-jarige. 'Als ik had gezegd dat ik 41 was, had niemand met me gepraat', legde hij de rechter uit. 'Ik ben iemand die veel aandacht nodig heeft, eigenlijk elke minuut. En díe doelgroep praat de hele dag met je, zelfs tijdens pauzes. Buiten hen had ik geen sociaal leven.' Soms zegt hij later nog wel dat hij toch 18 is, of 23, maar zijn echte leeftijd noemt hij nooit.
Als profielfoto gebruikt hij een afbeelding van een Amerikaanse jongen. 'Best een mooie jongen', geeft de rechter toe. 'En u bent, eh... Iets minder mooi.' Even moet de zaal lachen, tussen alle nare details door. 'Ja, de twee meisjes die u hebben ontmoet vonden het toch wel wat tegenvallen', gaat de rechter verder. 'Maar ze waren zo verliefd dat het niet gaf: het gaat om het innerlijk, zeiden ze dan.'

Voor de webcam

Volgens de rechter ging D. heel berekenend te werk, was hij bezig ze 'rijp te maken' voor seksuele handelingen. Hij wekte eerst vertrouwen, door te helpen met bijvoorbeeld huiswerk en te praten over hun leven. Briefjes met aantekeningen hielpen hem om alle verhalen die ze hem vertelden uit elkaar te houden. 'Dat ging dan langzaam verder naar "doe ook eens iets voor mij" en "laat je borsten eens zien".'
Hij kreeg de meisjes voor de webcam. Dat D. daar screenshots van maakte, wisten de meisjes niet. Ook Lisa niet, van haar had hij er bijna 4500. 'U vond haar echt een heel leuk meisje', concludeert de rechter. 472 worden bestempeld als kinderporno.

Pedofiel

De rechter noemt Danny D. een 'zuivere kernpedofiel', iemand die alleen lustgevoelens krijgt van jonge meisjes. D. zegt dat hij dat altijd heeft ontkend. 'Ik denk dan aan baby's en jonge kinderen, dat wil ik allemaal niet. Ik ben niet, eh... Dat woord ben ik niet.' Hij heeft duidelijk moeite zichzelf een pedofiel te noemen.
'Maar waar ik nu vastzit', gaat hij verder, 'hebben ze me uitgelegd dat het gaat om alles tussen 0 en 18. Dus ook meiden die nog net geen 18 zijn. Dat begrijp ik nu. Dus dan ben ik wel, eh... Dat wat u net noemt dus.'

Tbs-deskundigen

Donderdag laat de officier van justitie weten welke straf ze eist. Woensdagmiddag komen eerst nog twee deskundigen aan het woord over welke vorm van tbs zou passen bij verdachte. Want volgens de rechter is dat waar deze zaak om draait: wordt het tbs met voorwaarden of dwangverpleging?

VOLG DE RECHTSZAAK
VIA HET TWITTER-ACCOUNT VAN ONZE VERSLAGGEVER VINCENT VEENMAN